Строс-Кан се прощава с президентските амбиции
Строс-Кан се прощава с президентските амбиции / снимка: Reuters

Обвинението в опит за изнасилване срещу генералния директор на МВФ Доминик Строс-Кан разтърси из основи френската политическа класа и най-вече Социалистическата партия, която понесе голям удар за своята президентска кандидатура догодина.

Строс-Кан няма как да се кандидатира още на първичните избори в Социалистическата партия през октомври, смята финансистът и писател Жак Атали, който беше съветник на покойния президент социалист Франсоа Митеран.

Допреди секс-скандала Доминик Строс-Кан беше фаворит в анкетите да спечели на първия тур на президентския вот, отбелязва БГНЕС. Според последното допитване, публикувано в неделя, той можеше да спечели 26 процента от гласовете и да остави зад себе си сегашния държавен глава Никола Саркози.

"Както всички останали, и аз съм стъписана", заяви първият секретар на партията Мартин Обри. Бившата кандидатка в президентските избори през 2007 година Сеголен Роаял също каза, че е потресена от новината за обвинението срещу Строс-Кан. "Не трябва да се правят никакви прибързани изводи", опита се да разсее шока бившият лидер на социалистите Франсоа Оланд. А говорителят на правителството Франсоа Бароан призова да се спазва презумпцията за невинност.