1700 майки в Русенско дължат собствените си пари на НОИ
1700 майки в Русенско дължат собствените си пари на НОИ / Sofia Photo Agency

Около 1700 майки в Русенска област са засегнати от произвола на НОИ за събиране на средства, получени като обезщетение за отглеждане на дете, съобщиха от Центъра за демографска политика. Националният осигурителен институт иска връщане на средствата, получени от майките след записване на децата им на ясла. Според лидера на ВМРО Искрен Веселинов това е неправомерно законово, защото до лятото на 2010 г. детските ясли не са били в графата детски заведения, а са били под шапката на здравното министерство.

„Това е репресивна политика и липса на елементарна справедливост, защото това не са пари на държавата, а пари на майките, удържани от техните заплати, каза още той. Веселинов и колегите му призоваха майките да си търсят правата и да разчитат на съдействие. Центърът ще изпрати сигнал до Омбудсмана на България, отворено писмо до министър-председателя и до редица други инстанции.

Д-р Георги Тодоров пък заяви, че е сезирал Комисията за защита на личните данни, заради констативен протокол, издаден за ясла №16 в Русе. В него финансовият ревизор Юлия Георгиева e написала имената на 74 деца и техните родители и ЕГН-та на родителите, както и БУЛСТАТ-а на 74 фирми.