Майки в Бургас се оплакват заради услугата Личен асистент
Майки в Бургас се оплакват заради услугата Личен асистент / снимка: sxc.hu
Майки в Бургас се оплакват заради услугата Личен асистент
37499
Майки в Бургас се оплакват заради услугата Личен асистент
Майки в Бургас се оплакват заради услугата Личен асистент
Майки в Бургас се оплакват заради услугата Личен асистент
Майки в Бургас се оплакват заради услугата Личен асистент
  • Майки в Бургас се оплакват заради услугата Личен асистент
  • Майки в Бургас се оплакват заради услугата Личен асистент
  • Майки в Бургас се оплакват заради услугата Личен асистент
  • Майки в Бургас се оплакват заради услугата Личен асистент

Майки на деца с увреждания от Бургас потърсиха Дарик, защото според тях им е отказан достъп до услугата „Личен асистент“ по проекта „Подкрепа за достоен живот”, финансиран по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. В страната проектът трябва да осигури асистенти за 9000 хора с увреждания, като идеята е да се реализира на три етапа и да продължи до март 2012-а. Насочен е към хората с трайни увреждания и сред целите му е да осигури заетост за безработни хора, като ги обучи за асистенти. От друга страна, той трябва да подкрепи семейството на хората с увреждания, като даде възможност на роднините да се върнат на работа, поверявайки грижата на асистент.

Майките в Бургас се притесняват, че може да се стигне до ситуация, в която вместо да гледат своите деца, трябва да гледат чуждите, за да се включат в програмата. „Казаха ми, че трябва да ходя да гледам някакъв чужд човек, а не да си гледам своето дете. Просто някаква глупост е това. Ние трябва да се разменяме по между си ли, какво? Не може да си гледаме собствените деца, а трябва да си гледаме една на друга децата“, възмущава се една от майките.

„Съпругът ми почина преди една година и първо бях аз личен асистент, за да може да има някакво лечение. Върнах се на работа и майка ми беше личен асистент. Тя обаче ходи миналата седмица и й казаха, че вече не можела, защото била пенсионерка. Брат ми е безработен, подготви си документите и отиде да ги подава, но те са му казали, че програмата е за външни хора, не може за близки“, допълни друга.

Пред Дарик ръководителят на проекта Огнян Христов, каза, че Община Бургас не е върнала нито един кандидат за потребител на услугата. По думите му всички заявления на кандидатите са приети и придвижени по съответния ред, предстои оценка на потребностите на класираните кандидати.

Проектът в Бургас заработи в началото на януари и ще се реализира в две фази. Социалните в Бургас категорично отричат да са върнали кандидат за асистент на дете с увреждане, освен една майка, която вече е с пенсия за възраст и стаж, обясни Огнян Христов. Няма ограничение роднини да бъдат лични асистенти на човек с увреждане, стига да отговарят на изискванията за асистент, каза той.

Според Христов възможно е майките да са останали с грешно впечатление при проучване на условията за кандидатстване. Ето и неговите хипотези: „Ако майките са търсили разяснение и са им ги давали на база документи или на база техен разказ да им кажат, че възможността да влязат не е много голяма в проекта - да. Не изключвам още една опция - само да са им предложили, защото аз съм давал указания в тази посока. Ако майката и родителите на едно дете, тези, които са ангажирани с отглеждането и не ходят на работа, а имат придобита квалификация да ходят на работа им се предлага възможността да бъде включен друг личен асистент, за да могат те да се реализират на трудовия пазар“, каза той.

За лични асистенти могат да бъдат наемани хора в работоспособна възраст, като те могат да бъдат безработни, което е приоритет, наети или самонаети, неактивни лица - могат да бъдат студенти или придобили право на професионална пенсия, поради условията за ранно пенсиониране. Това са условията в рамките на този проект, каза ръководителят му. „Няма никакво ограничение майка да бъде личен асистент на дете с увреждания, стига тази майка да не е в състояние на трудова заетост и да е по майчинство. Има майки, които искат да бъдат лични асистенти, но те са в трудово правоотношение с фирма или организация и в момента са по майчинство. Те не могат да бъдат едновременно и по майчинство, и лични асистенти“, каза Христов.

По цитирани от него данни, във втория етап на проекта за Бургас са били отпуснати 40 места за потребители на услугата, като за тях са кандидатствали 116 души с увреждания и 108 асистенти. Проектът „Подкрепа за достоен живот“ въвежда нова методика за индивидуален бюджет на хората с увреждания, чрез който те да наемат нужните им лични асистенти според потребностите. Бюджетът се определя на базата на отпуснатите за месеца часове, които се изчисляват според потребностите на човека. Средният брой отпускани часове е 180, а заплащането, което асистентът получава на час е 2 лв.

От Агенцията за социално подпомагане се ангажираха да направят нова проверка в общинската администрация в Бургас във връзка с отказания достъп на майките до проекта "Подкрепа за достоен живот".