До 4 месеца трае едно отвличане в Судан, обяви министър Младенов
До 4 месеца трае едно отвличане в Судан, обяви министър Младенов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Няма нова информация, която да бъде оповестена публично. Продължаваме да сме в постоянен контакт със суданските власти, както и с представителите на ООН. Това каза в "Седмицата" на Дарик министърът на външните работи Николай Младенов във връзка с отвлечените български летци в Судан.

Това е изключително конфликтна точка, в която има различни групировки, някои са религиозно обединени, други са етнически обединени и се борят за влияние, допълни външният министър. Той каза, че през последната една година средно около 3-4 месеца трае едно отвличане.

"Имаме добра система, създадена покрай тежката ситуация, която беше в Сомалия. Надявам се, че всичко през следващите дни и седмици ще приключи успешно. Дай Боже, всичко да е наред. Подготвени сме за различни варианти на ситуацията", подчерта Младенов.

Министърът обяви, че до края на януари или началото на февруари Министерството на външните работи ще е готово със списъка на кандидатите за посланически постове, които да заменят сегашните дипломати, за които беше обянвено, че са били сътрудници на Държавна сигурност. Николай Младенов каза, че до няколко седмици той предложи на президента Георги Първанов списък с мотивирани предложения на кандидати и поясни, че не би искал да си представям ситуация, в която "президентът на парламентарната Република България няма да се съобрази с решение, гласувано от две трети от Народното събрание".

Цялото интервю с министър Николай Младенов четете ТУК