Варна е първият град в света с улично LED осветление
Варна е първият град в света с улично LED осветление / netinfo
Варна е първият град в света с улично LED осветление
35430
Варна е първият град в света с улично LED осветление
Варна е първият град в света с улично LED осветление
  • Варна е първият град в света с улично LED осветление
  • Варна е първият град в света с улично LED осветление

Варна влезе в историята на технологиите с революционното улично осветление, разработка на SHARP, което вече функционира на магистралния път на входа на Варна. 186 енергоспестяващи лампи LED, клас А, са монтирани на 3,6 км отсечка между летището и центъра. Компанията производител дава гаранция за живот на лампите минимум 15 години. Технологията, резултат на 40 години проучвания, спестява 35-40% от разходите за електроенергия и 90% от средствата за поддръжка. От   SHARP уверяват, че по лампите LED не се лепят насекоми, а това означава, че няма да се налага да бъдат почиствани толкова често като обикновените. Освен че са икономични, новите лампи на входа на Варна увеличават видимостта за шофьорите. Ако досега тя е била около 70 метра, новото осветление вече я удължава на 250 метра.

Община Варна не е платила досега нито лев за новата си придобивка, стана ясно на церемонията. Парите за новото осветление ще бъдат изплащани в следващите няколко години от спестените средства за ток.  Икономиите ще бъдат изчислявани от монтираните електромери. Лампите са доставени от „Интерсервиз Узунови” – генерален представител на SHARP  за България. Собственикът й Красимир Узунов е убеден, че общината би спестила 15 млн. лв. за 10 години, ако подмени 6000 от уличните лампи с LED осветителни тела.

На церемонията вчера осветлението по отсечката беше включено от специално дошлите за събитието Тсунехиро Момои, директор на подразделението за LED осветление в централата на SHARP в Япония, както и президента на SHARP за Европа Хироши Сасаока. Към ритуалното включване на осветлението се включиха и зам.-кмета Венелин Жечев, собственикът на „Интерсервиз Узунови” Красимир Узунов и Милен Керемедчиев – член на съвета на директорите на българския партньор на  SHARP.

В интервю за Дарик Хироши Сасаока сподели, че се надява и други градове в България и в Европа да последват примера на Варна. Вече се водят преговори със столична община, както и с община Варна за доставка на още от енергоспестяващите лампи, разкри Милен Керемедчиев от „Интерсервиз Узунови”.

Още за революционното осветление, както и значението му за климата, чуйте от разговора с Милен Керемедчиев, който е в звуковия файл.