ВМРО организира  факелно шествие
ВМРО организира факелно шествие / ВМРО

За десета поредна година ВМРО - Добрич ще проведе факелно шествие по повод годишнината от подписването на Ньойския договор. С този диктат преди 91 години срещу страната ни е извършена престъпна несправедливост - Великите сили - победителки в Първата световна война откъсват от снагата на Отечеството изконни български земи - Южна Добруджа, Беломорска Тракия, Струмишко, Западните покрайнини.

ВМРО по традиция обвързва годишнината от трагичното събитие с актуален проблем от дневния ред на българското общество. Тази година насловът на факелното шествие е "Референдум сега! Турция не е в Европа". През лятото за 3 месеца структурите на ВМРО в цялата страна събраха 330 000 подписа на български граждани с избирателни права в подкрепа на искането за национален референдум против влизането на Турция в ЕС, припомнят от местната организация на ВМРО.  Преди седмица стана ясно, че подписката е действителна, т.е. събрани са над 200 000 подписа, което означава, че въпросът за референдума трябва да бъде разгледан в Народното събрание. Нека се съберем и да покажем на управляващите и на останалите български депутати, че волята на 330 000 българи не може да бъде подминавана с лека ръка, призовават войводите.

Факелното шествие ще тръгне в 17.30 часа от градинката пред храм „Свети Георги".

ВМРО ще отбележи годишнината от Ньойския договор с още една инициатива. В продължение на няколко дни ще бъдат подарени 20 хиляди карти на учениците от 12 клас в по-големите градове на страната, между които и Добрич.

Картите са специално изработени във връзка с годишнината от Ньойския договор и показват разпокъсването на българските земи. Учениците ще имат възможност да се запознаят с подробности от събитията в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Картата предоставя и най-важната информация, свързана с историческите събития на границата между двете столетия.