Десетки хиляди протестиращи подложиха Меркел на натиск преди конгреса на ХДС
Десетки хиляди протестиращи подложиха Меркел на натиск преди конгреса на ХДС / снимка: Reuters

Десетки хиляди души излязоха по улиците на Германия днес, за да протестират против правителствената политика и социалното неравенство, ден преди ключовия конгрес на Християндемократическия съюз (ХДС ) на канцлера Ангела Меркел, предаде Ройтерс.

Профсъюзната организация DGB, която организира демонстрациите, заяви, че почти 100 000 души са протестирали в Щутгарт, Дортмунд, Нюрмберг и Ерфурт, изразявайки недоволството си от политиката на коалицията на Меркел да не разпределя поравно бремето от финансовата криза.

"Не желаем република, в която мощни групи по интереси определят насоките на политиката със своите пари, власт и влияние," заяви пред демонстрантите в Щутгарт Бертолд Хубер, председател на най-големия германски профсъюз IG Metall.

Той поиска повишаване на заплатите и въвеждане на задължителна минимална заплата, за да получат работниците дял от икономическото съживяване на Германия, което изпреварва това на европейските й партньори, пише БТА.

ХДС се събира утре за годишния си конгрес в Карсруе, който ще продължи до 16 ноември. Форумът ще бъде наблюдаван внимателно за признаци на нервност в партийните редици, отбелязва Ройтерс.