МФВС реализира проекта „Никога не е късно за ново начало”
МФВС реализира проекта „Никога не е късно за ново начало” / снимки: МФВС
Министерство на физическото възпитание и спорта ще усвои 3 423 275.26 лева за реализиране на проекта „Никога не е късно за ново начало”. Той се осъществява с финансовата подкрепа по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския финансов фонд.

„Целта на проекта е подобряване на трудоспособността чрез повишаване на информираността за ползата от спорта, двигателната активност и социалния туризъм като превенция на застоялия начин на живот и заболяванията, породени от него. И съответно мотивирането на населението в трудоспособна възраст за системни занимания със спорт, каза при представянето на инициативата пред медиите ръководителят на проекта Соня Костова – директор на дирекция „Административно и правно обслужване” в МФВС. - Ще бъдат набелязани дългосрочни и целенасочени мерки за намаляване риска за здравето чрез формиране на подходящи двигателни навици и здравословен начин на живот за всяка от целевите групи”.

За да бъдат изпълнени целите на проекта, Министерството на физическото възпитание и спорта ще проведе Национално проучване за степента на информираност на населението, Национално представително изследване за физическата дееспособност, Национална информационна кампания за лицата в активна трудоспособна възраст, Национална информационна кампания от тематични прояви, насочена към най-застрашените рискови групи, както и Национална информационна кампания от тематични прояви с послания към лицата с намалена двигателна активност на работното място. Ще се организират и прояви за популяризиране на масовия и аматьорския спорт, както и дейности за информиране и публичност на резултатите от проекта. Продължителността му е 16 месеца. Предвижда се в Националното проучване за степента на информираност на населението и в Националното представително изследване на физическата дееспособност да бъдат обхванати 2 милиона души в страната. В разработването на методиките компетентна помощ оказва и проф. Даниела Дашева – заместник-ректор на НСА „Васил Левски”.

По време на кампаниите МФВС ще организира дни на отворените врати за безплатно ползване на спортни обекти и съоръжения в цялата страна. След провеждане на информационните кампании ще бъде направено заключително изследване за ефекта от тяхното реализиране и ще бъдат създадени национални програми за спорт, двигателна активност и социален туризъм.

На снимките: Ръководителят на проекта Соня Костова и част от екипа, отговарящ за реализирането му.