Уведомяват ни за бедствия с sms
Уведомяват ни за бедствия с sms / снимка: Sofia Photo Agency
Уведомяват ни за бедствия с sms
34273
Уведомяват ни за бедствия с sms
  • Уведомяват ни за бедствия с sms

Телевизии, радиостанции и мобилни оператори ще информират и съветват столичани при евентуални природни бедствия. За това се договориха със Столичната община шефовете на трите мобилни оператора и електронни медии, сред които е и Дарик.

При евентуални бедствия и аварии всички абонати на мобилните оператори ще получават еднакви sms за ситуацията и съвети за нещата, които трябва да направят и местата, на които да се евакуират. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след срещата:

„Трите мобилни оператора са съгласни, че направят всичко, което е технически възможно, включително и чрез мобилни станции, предаватели, захранвани предварително и да могат да работят в ситуация на авария или бедствие".

Така претоварените мрежи няма да са проблем, защото станциите ще работят на извънредни честоти.

SMS-ите ще са на кирилица и ще ги получават всички абонати независимо дали са платили сметките си, обясни Ангел Джамбазки, председател на общинската комисия по ред и сигурност:

„Идеята е да съдържат кратка, спокойна и ясна информация за населението какво трябва да прави в случай на конкретното бедствие. Например при земетресения „случи се това и това, моля, насочете се към някакво определено място. Изключете тока, изключете водата, спрете газа".

Същите съобщения ще се излъчват и по телевизиите, радиото, кабелните оператори и повечето он лайн медии, допълни Джамбазки: „Унифицираност, да се избегне „Челопечене" 2, когато всеки гадаеше дали не се е взривил Кремиковци".

Успоредно с това ще започне и превантивно информационна кампания на населението чрез листовки и обучителни клипове, които ще се излъчват по телевизиите. Вероятно новата система ще е готова след два месеца като всички участници ще партнират безвъзмездно на общината.