Капсулата Феникс следи физическото състояние на миньорите
Капсулата Феникс следи физическото състояние на миньорите / снимки: Reuters

Състоянието на чилийските миньори се следи внимателно от момента, в който влязат в капсулата "Феникс", съобщи АП. Преди това те поемат висококалорийна течна храна, дарена от НАСА, чиято цел е да не повръщат, докато капсулата се върти 10 до 12 пъти през извивките на спасителния тунел.

Видеокамера в спасителната капсула следи за евентуален пристъп на паника. Пулсът, температурата на кожата и дишането на миньорите се контролират непрекъснато чрез биомонитор на кръста им. Всеки носи маска за дишане. За да се предотврати образуването на съсиреци от бързото изкачване, миньорите пият аспирин и носят компресиращи чорапи. Те обличат и пуловери, защото под земята е около 32 градуса по Целзий, а на повърхността температурата е около нулата. Миньорите, които излизат навън през деня, са снабдени с тъмни очила.

Близо до повърхността шахтата е укрепена със стоманени тръби. Там тя е под ъгъл 11 градуса, а след това се спуска отвесно, пише БТА.

Спасителната капсула "Феникс" е създадена от чилийските военноморски сили. Тя е широката 54 см. Движи се през извит тунел до галерията, която е на 624 м дълбочина. Странични колела с амортисьори трябва да предпазят капсулата от удари в стените. Луфтът между капсулата и стените на тунела е около 5 см.

Капсулите са три, уточни ДПА. Те варират на дължина от 2,5 до 4 м. Оборудването за дишане в тях е предназначено за период от 90 минути. Спасяването на един миньор продължава около 55 минути. За 20 минути се стига до галерията, за още толкова миньорът влиза в капсулата и се прикрепва към нея и за 15 минути капсулата се изтегля на повърхността. Първоначалният план е бил за две по-големи версии на "Феникс" с авариен изход, през който миньорът да може да се спусне по въже обратно, ако капсулата заседне. Този вариант обаче предизвикал опасения за сигурността и властите решили да използват по-малката капсула. По-малката капсула е по-подходяща, защото шахтата не е вертикална, нито пък права през цялото време. По-големият вариант по-лесно би блокирал в малките извивки.

Капсулата "Феникс" следи физическото състояние на миньорите
netinfo


Евакуацията на 32-мата чилийци и един боливиец вероятно ще отнеме два дни. Миньорите ще бъдат извадени на три групи. Първи излизат тези, които са в най-добро здравословно състояние и се оправят най-добре с техниката, за да могат да издържат евентуално задържане по пътя, ако капсулата заседне в тунела. После, и след като бъдат отстранени всички възможни технически проблеми, ще бъдат евакуирани най-слабите и най-отпадналите, а накрая ще бъдат спасени останалите.

Срутването в мината за сребро и мед в пустинята Атакама стана на 5 август. Миньорите бяха открити цели 17 дни по-късно, живи като по чудо. Веднага започна планиране на спасителната операция. Миньорите поставиха световен рекорд за най-дълго оцеляване под земята след срутване в мина.