Уволнени са и четирима машинисти заради жп катастрофата
Уволнени са и четирима машинисти заради жп катастрофата / снимка: Sofia Photo Agency
Цветков: Уволнени са и двама машинисти заради жп катастрофата
33434
Цветков: Уволнени са и двама машинисти заради жп катастрофата
  • Цветков: Уволнени са и двама машинисти заради жп катастрофата

Четирима машинисти също са освободени от работа заради влаковата катастрофа край Драгоман. В предаването „Седмицата" на Дарик транспортният министър Александър Цветков съобщи, че двама машинисти са били уволнени след катастрофата, но
по-късно от БДЖ уточниха, че освободените от длъжност машинисти са четирима. Решението е взето след констатациите на комисия, която е установила нарушения на правилата за безопасност на локомотивния персонал, обслужвал трудово-служебния влак на БДЖ и изолирания дизелов локомотив.

„По-рано тази седмица трима диспечери бяха уволнени. Те са сбъркали технологичната последователност на това, което е трябвало да правят. Двама диспечери от Драгоман и един от Драгоил са уволнени. Последната ни информация, безспорно доказана, е и вината на машинистите на двата локомотива. Това са машинистът на дизеловия локомотив, който е минал няколко минути преди сблъсъка по линията, както и машинистът на служебния влак на БДЖ, който е тръгнал на червен сигнал. Това вече безспорно е установено. От вчера машинистите са освободени от работа. Тръгнал на червено, защото така му било по разписание. Така че вече е установено нарушението и на машинистите, и на диспечерите. Толкова много нарушения съчетани на едно, ето до какво доведоха", категоричен бе Цветков.

Над 20 души пострадаха при челен удар на 4 октомври край Драгоман на международен влак, пътуващ от Белград към Турция, и служебен пътнически влак с един вагон.

Относно тавана на цените на такситата, Цветков коментира: "Ще има таван на цените на такситата, след като бъде приет законът. Общинските съвети ще приемат пределна цена на таксиметровите услуги. Напълно е реалистично това да приключи до края на тази година", допълни Цветков. "Няма да кажа нито една цифра по отношение на разумен таван, защото това ще се използва за спекулации. Методиката за изчисляване на реалните цени я имаме и можем да помогнем на всяка една община да направи тези калкулации. От там нататък е решение на общинския съвет каква ще е пределната цена", каза още министърът.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.