Стефан Константинов: Mонополът на здравната каса остава и за следващата година
Стефан Константинов: Mонополът на здравната каса остава и за следващата година / снимка: Sofia Photo Agency

Диагностично-свързани групи, а не клинични пътеки. За този начин на остойностяване на болничните услуги се обяви новият здравен министър Стефан Константинов. В предаването „Седмицата" той каза още, че монополът на здравната каса остава и за следващата година. Финансирането на здравеопазването през 2012 година министър Константинов вижда така:

„Парите за здравеопазването в извънболничната помощ трябва да бъдат контролирани донякъде от пациента. В болничната помощ подредбата на финансирането трябва да изглежда, така че определени средства да бъдат в определени болници, за да има по-качествено оборудване. Псевдоконкуренцията в здравеопазването ни докара до това положение, в което се намираме в момента. Свободният пазар в медицината и в здравеопазването не е хубаво нещо", допълни Константинов.

На въпрос трябва ли НЗОК да се конкурира с частните здравни фондове, Константинов отговори: „Ние наистина трябва да си отговорим какъв модел ще развиваме - една каса или много. Аз не виждам нищо лошо в частните фондове. Мисля си, че със сегашните финанси, които имаме и бъркотия в здравеопазването, ако заделим средства за тях и накараме хората задължително да се осигуряват допълнително и в някой друг фонд, това нещо ще допринесе към по-доброто развитие на системата. Обратно, ако дадем възможност на хората да имат избор - дали да са към касата и им въведем доплащане, това ще е един механизъм, който тях ще ги стимулира доброволно да се осигуряват, защото, ако трябва някъде да заплати - например при специалист или в определени болници, той ще иска да се осигури допълнително".

„За България моделът, при който имаме една национална здравна каса е по-добър. Колкото и да ми се ще да влязат повече пари, трябва да си даваме сметка за икономическото състояние на държавата. Не мисля, че е добра идея да вдигнем още здравните вноски, това ще е контрапродуктивно за икономиката", категоричен бе Константинов.

Здравният министър изрази надежда да няма бързи смени на министри след времето на неговото управление. Ето какво каза още той за административния си опит:

Вие сте 15-ият министър на здравеопазването на България след края на комунизма. Вие изглеждате човекът с най-ясните тези и не се страхувате да ги излагате и защитавате.

И се надявам след мен да няма много бързи смени, защото има практика всеки нов министър да му се слага портретът в рамка по стъпалата. Вече сме стигнали до четвъртия етаж на министерството и ако продължим със същото темпо, ще трябва държавата да влиза в капиталови разходи и да надстроява министерството, за да има за следващите, което във време на криза не е хубаво.

Колко души сте управлявал най-много?

26 000 - лекарския съюз.

Защото въпросът за административния опит, защото изведнъж от практиката ти, където си сам, с една медицинска сестра, те слагат в едно министерство от няколко хиляди души. Това е страшно организационна работа. Липсата на опит няма ли да ви пречи?

Може би ще ми помага, защото аз познавам страшно опитни хора, които познават в детайли системата, но са влезли в определени взаимоотношения, което би им пречило. Аз мисля, че за момента съм свободен откъм такива неща.

Цялото интервю с д-р Стефан Константинов четете ТУК