Няма опасност от радиация, успокоява унгарският премиер
Няма опасност от радиация, успокоява унгарският премиер / снимки: Reuters

Няма опасност от радиация за района, засегнат от изтичането на тиня от хвостохранилището на алуминиевия завод, каза унгарският премиер Виктор Орбан, предаде Ройтерс. Изтичането вероятно е следствие от човешка грешка, допълни премиерът. Министърът на вътрешните работи Шандор Пинтер каза, че изтеклата тиня не е засегнала засега източници на питейни вода. Няма просмукване на отпадните води от поддалата стена на резервоара на хвостохранилището.

Екипите, натоварени с почистване на разлива, изливат гипс в близката река, за да неутрализират разлива и да не позволят замърсената кал да не стигне до Дунава.

Експерт на природозащитната организацията „Грийнпийс" твърди, че последиците от аварията може да се окажат много по-тежки от разлива на цианид в румънския град Бая Маре преди десет години, когато замърсена с цианид вода, изпусната от резервоар на златна мира, замърси Тиса и Дунава. „Тази катастрофа е седем пъти по-голяма от инцидента в Бая Маре. Последиците за екология може да са много големи и да е необходимо много време, за да бъдат неутрализирани, защото тежките метали и содата каустик образуват много токсична смес", цитира Ройтерс мнението на експерта Катержина Вентусова, посочва БТА.

Няма опасност от радиация успокоява унгарският премиер
netinfo

Алуминиевият завод МАЛ заяви, че няма признаци за потенциална катастрофа и че червената кал, изтекла от хвостохранилището, не се смята за опасен отпадък по стандартите на ЕС. Унгарската служба за борба с бедствията обяснява на сайта си, че изтеклата кал  е „страничен продукт при производството на алуминий. Плътната, силно алкална субстанция има изгарящ ефект върху кожата. Утайката съдържа тежки метали като олово и е леко радиоактивна. Вдишването на прах от нея може да причини рак на белите дробове". Препоръчва се хората да почистват калта с вода, за да неутрализират съдържащите се в нея вещества.