Нямало рекетирани родители на деца от градини и училища във Варна
Нямало рекетирани родители на деца от градини и училища във Варна / Sofia Photo Agency, архив

Във Варна няма семейства на деца в детски градини и училища, от които да са искани допълнително пари извън тези, които родителите дължат за учебни помагала. Това увери зам.-кметът по образованието Коста Базитов.

Във всички варненски училища ремонтите вече са приключили и учебната година ще стартира нормално, съобщи той. За целта са изхарчени над 1 млн. и 200 хил. лв. Всички школа отговарят на изискванията за противопожарна охрана.

В края на предходната учебна година са извършени проверки в 121 училища. На 15 от тях са издадени указания за изпълнението на здравословни изисквания. Няма наложени санкции.

Над 30 хиляди са учениците във Варна, които ще влязат в класните стаи от утре, посочи Базитов. 2838 са тези, които ще се обучават целодневно. Първокласниците са 2850, 1980 от тях ще бъдат заети по цял ден. Броят им е 69 процента от общия.

743 са децата, които ще тръгнат на училище от 6-годишна възраст. В 5 варненски школа е организирано обучението на 5-годишни ученици в подготвителни групи.

461 450 лв. са осигурени за хранене на учениците и децата в забаваниците. Една закуска струва средно 35 ст., а обядът е на стойност 86 ст. Ще бъдат обхванати 2143 деца в градините, 1041 - в подготвителен клас и 11 258 - от първи до четвърти клас.

Децата във всички градини, както и тези в 34 училища, ще получават плод в зависимост от сезона. Всички учебни заведения във Варна са снабдени с учебници, охрана и гориво, увери Коста Базитов.