Парк „Борово око”- обновен, предстои почистването на парк „Боровец”
Парк „Борово око”- обновен, предстои почистването на парк „Боровец” / netinfo

След 20 години до мостчето на езеро „Борово око" отново плуват водни лилии. Това е част от инициативата за почистване и облагородяване на парка, продължаваща втора година.

Миналата есен започна отстраняването на стари дървета и храсти. Засадени са нови дръвчета около езерото, почистена и обновена е частта до водопада, там вече има нова растителност и подходящо оформяне. Изкуственото езеро също е почистено, водата циркулира чрез периодично пълнене и оттичане.

Пейките в целия парк „Борово око" са боядисани. Ученици от ІІ СОУ са засадили през годината пролетни цветя в рамките на своя училищна еко-инициатива. Всичко това, според кмета Красимир Мирев, е направено от и със съдействието на общинските форми „БКС" и „Флора" защото  „Борово око" е знаково място за жителите на града. Днес д-р Мирев се разходи заедно с журналисти около езерото, за да покаже какво е свършено до момента, като подчерта че Търговище е може би градът с най-много зелени площи, но поддържането им изисква голям финансов и човешки ресурс. В тази връзка стана ясно още, че в парк „Юкя" е извършено окосяване и окастряне на излишната растителност, направено е ново залесяване. Предстои окосяване на парка около „Механата".

Другата голяма задача, която са си поставили от местната администрация е да приведат в добър вид боровата гора. 278 дка е площта на парк „Боровец", изграждането му стартира 1923г. Търговищки форми вече са изявили желание да се включат в почистването му.  За сега 120 дка от площта ще бъде разпределена между тях. Ще бъде маркирана растителността, която трябва да се запази и всичко останало трябва да бъде изсечено. За последен път подобни дейности са извършвани там преди 15 години, затова почистването няма да е лесно.

Общинска фирма „Флора" е поела поддържането на парк „Борово око", а „БКС" ще отговаря за парк „Боровец", стана ясно още на срещата. „Ако опазим, това което сме направили и успеем да изпълним планираното, Търговище със сигурност ще бъде едно по-приятно и привлекателно място за живеене" - каза още днес  д-р Красимир Мирев.

 

Парк Борово око- обновен, предстои почистването на парк Боровец
netinfo