Болниците спират плановите операции
Болниците спират плановите операции / www.sxc.hu
Болниците спират плановите операции
31809
Болниците спират плановите операции
  • Болниците спират плановите операции

Болниците спират да приемат пациенти за планови операции освен ако не си платят консумативите, съобщи за Дарик доктор Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз. Причината е, че Националната здравна каса е изпратила на мениджърите на болниците анекси към договорите, с които им се намалява финансирането с повече от 30%. Лекарите обмислят национален протест до края на месеца.

От началото на годината болниците получават с около 20% по- малко пари от здравната каса в сравнение с миналата година. Сега от институцията изпратили анекси към болниците, с които се намалява с още от 10% до 30% финансирането на лечебните заведения, обясни доктор Райчинов: „Най-различни неща са получили - предложения за анекси, заплахи как ще бъде прекратен договорът, как ще трябва да връщат всички пари от началото на годината, защото предният анекс е бил незаконен, като че ли някой друг го е предложил, а не самата каса".

На въпрос дали някой от мениджърите на болници е подписал тези анекси, Цветан Райчинов отговори: „Изглежда са ги подписали някои директори на болници. Сега не знам доколко за тези хора е по-важно да си пазят местата, отколкото да защитят заведението, в което работят".

Директорите на 7 болници в страната обявиха, че в сряда спират работа заради по- малките им бюджети. Някои от тях са лечебните заведения в Стара Загора, Казанлък, Раднево, Чирпан и Гълъбово. От районната лекарска колегия в Шумен пък съобщиха, че в областта вече е ограничен достъпът на пациентите до медицинска помощ. Тази сряда ще стане ясно дали лекарите ще излязат на национален протест.