РЛК-Шумен: Нарушен е достъпът до медицинска помощ
РЛК-Шумен: Нарушен е достъпът до медицинска помощ / Дарик Шумен

Качеството и обемът на медицинската помощ, както болнична, така и доболнична помощ, са сериозно застрашени и ограничени в момента, се казва в становището на Районната лекарска колегия в Шумен. По-рано днес тя проведе извънредно заседание по повод намалените делегирани бюджети на лечебните заведения  за август.

Според становището достъпът на пациенти до медицинска помощ  е нарушен по вина на Националната здравно осигурителна каса, която е определила изключително ниски нива на заплащане, несъобразени с реалната потребност. 

Според колегията се нарушават съществуващите закони в България и под диктата на  Министерство на здравеопазването, НЗОК изпълнява политически решения, нямащи нищо общо със здравеопазването. 

„Заявяваме, че с тези действия на НЗОК се нарушава възможността  на лекарите да изпълняват качествено своите задължения и се снижава общественото доверие към тях" - се казва още в становището на шуменските лекари. С него предстои да бъдат запознати председателите на Районните лекарски колегии, УС на БЛС, както и областният управител на Шумен Димитър Александров.