Гражданин се жалва от полицейски действия на „яйчения скандал в Сливен
Гражданин се жалва от полицейски действия на „яйчения скандал в Сливен / bTV

За приложени полицейски хватки, извиване на ръце и заплаха с побой от страна на цивилен полицейски служител алармира в отворено писмо до Бойко Борисов, президента и МВР сливенецът Живко Желев Бъчваров.

Според него той бил отведен в полицията със сила и после подписал обяснения, в които разпитващите записали, че става дума за недоразумение. Действието се развило на 24 юни, когато по време на телевизионно предаване под прозорците на кабинета на Лечков се събраха потивостоящи групи, захвърчаха яйца и се стигна до лек сблъсък.

В писмото си Бъчваров настоява за проверка по случая и за налагане на наказания на виновните лица. Той каза пред Дарик, че е искал да оповести за неспазено обещание за изграждане на канализация в кв. „Речица", че не се съпротивлявал и сам изявил желание да отиде до полицията, но двама цивилни постоянно му въртели ръцете, бил подложен на стрес и унижение. За това настоява и за публично извинение. В писмо до МВР главен експерт в приемната на президента К. Койчева е изпратила изложението на Бъчваров за становище от вътрешното ведомство и моли за обратно уведомление към президентството и жалбоподателя.

Директорът на Областна дирекция на МВР в Сливен комисар Чавдар Божурски каза пред Дарик, че за пръв път чува за такова писмо. Според него в тогавашната ситуация 4 лица са били доведени в районното управление. „Всеки има право да се жалва и е въпрос на проверка какъв е бил конкретния повод Бъчваров да бъде доведен, а такава ще бъде направена - ако се получи такова писмо, и ще се отговори какво отношение е било взето спрямо лицето", обясни Божурски.