15 000 пловдивчани против влизането на Турция в ЕС?
15 000 пловдивчани против влизането на Турция в ЕС? / Dariknews.bg

15 000 души от Пловдив са се подписали против влизането на Турция в Европейския съюз. Това заяви местният секретар на ВМРО-БНД Александър Сиди. В Кърджали събраните подписи са 2000, а в Хасково и Шумен - 5000 и 6000, уточни Сиди.  

Той се оплака, че общинската администрация многократно се е опитвала да попречи за нормалното събиране на подписи. Стигна се до там, че Общинска полиция ни изгони от пункта ни пред Централна поща, допълни Сиди. Подписката в Пловдив стартира на 18-ти април тази година.  

Вчера ВМРО-БНД внесе в парламента над 320 000 подписа с искане за Национален референдум относно позицията на страната по въпроса с кандидатурата на Турция за членство в Европейския съюз. Според закона, 200 000 подписа са нужни, за да задължат Народното събрание да насрочи дебат, на който да се реши дали да се проведе референдум. ВМРО-БНД ще проведе срещи с всички парламентарни групи с изключение на ДПС. Целта е депутатите да бъдат запознати с аргументите защо такъв референдум трябва да се насрочи.   

Александър Сиди лъже за събраните подписи, заяви общинският съветник от ВМРО-НИЕ Слави Георгиев. В профила на Сиди във фейсбук пише, че подписите в Пловдив са 10 000, а сега изведнъж станаха 15 000, допълни Георгиев. Освен това в Кърджали ВМРО-БНД нямат структура, интересно как са събирали 2000 подписа и там, недоумяваше общинският съветник.  

Проверка на Дарик радио установи, че във вторник на профила на Александър Сиди е публикувано съобщение, което гласи, че в Пловдив са събрани 10 200 подписа.