Язовир Тича прелива с 40 куб.м/сек
Язовир Тича прелива с 40 куб.м/сек / cнимкa: Dariknews.bg, архив

С около 40 куб.м/сек прелива язовир Тича в момента, а от полунощ до момента нивото му се е повишило с около 8 см. Това каза пред Дарик управителят на „Напоителни системи"-Шумен инж. Юлиян Вълчев. Единствено в село Бял Бряг в община Смядово ситуацията е критична. При необходимост е осигурена техника, за да не се допусне заливане на селото.

Вълчев допълни, че са взети всички необходими превантивни мерки срещу наводнения. Нивото на водата в язовира е около 40 см над кота преливника. Информацията за състоянието на язовира са обновява, обясни той. 

Денонощно се следи и нивото на реките Врана и Камчия, което се е повишило в районите на селата Ивански, Бял бряг и Кочово, но за момента няма сериозна заплаха от наводнения.

Междувременно областният съвет по сигурността в Добрич съобщи, че обстановката в района вече се нормализира след продължителните дъждове в края на седмицата. Средно в областта през последното денонощие са измерени по 6,4 л/кв.м дъжд. Екипи на областния център „Пожарна безопасност и спасяване" са отводнявали приземни помещения на хотел и ресторант в курорта „Албена". Служители на „Гражданската защита" са отводнявали четири къщи, пострадали при пороя в село Камен бряг, община Каварна.

Новини от Шумен