Над 90% от децата аутисти са застрашени от съдбата на 7-годишния Веско
Над 90% от децата аутисти са застрашени от съдбата на 7-годишния Веско / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Над 90% от децата аутисти са застрашени от съдбата на 7-годишния Веско
30060
Над 90% от децата аутисти са застрашени от съдбата на 7-годишния Веско
  • Над 90% от децата аутисти са застрашени от съдбата на 7-годишния Веско

Държавата трябва да предприеме спешни мерки за стартиране на реалната интеграция на децата с увреждания в образователната система и в обществото. Това заяви за Дарик Владислава Цолова, майка на дете с аутизъм и автор на отворено писмо до премиера Бойко Борисов и различни държавни институции във връзка със смъртта на 7-годишния Веско. Повече от месец след изчезването му тялото на момченцето беше намерено във водите на река Искър близо до село Реброво.

Според Цолова държавата в лицето на образователното министерство и регионалния инспекторат по образование в София са истинските виновници за смъртта на Веско. Трагедията трябва да бъде аларма за предприемане на реални стъпки за социализирането на децата с увреждания, които са изолирани в домовете си и поверени на грижите на възрастни хора, акцентира още жената.

Над 90% от децата с аутизъм са застрашени от съдбата на Веско, защото са осатвени без образователна и социална интеграция, поверени на грижите на възрастни хора или заключени сами, докато родителите им се върнат от работа, твърде Цолова. По думите й едва 4% от децата с увреждания имат личен асистент, който да помага в интеграцията им в училище и навън и какъвто има във всички европейски държави.

„Личният асистент отива в 8.00 ч. взима детето, води го на училище, съдейства за интеграцията му. Подпомага процеса на интеграция на работата на ресурсния учител и специалния педагог там. След училище го води на други терапии, които се поемат от социалното министерство. В 17.30 ч. го прибира в къщи, когато се прибира и майката от работа", обясни тя.

Голяма част от децата с увреждания в София не се изпращат в масова детска градина, допълни още тя. „Можем да доведем поне 100 родители, които да кажат, че специалните им деца са пренасочени към специални градини и училища. Единственият човек, който отговаря за интеграцията в Столичния инспекторат, е Латинка Ковачева - тя е с 30-годишен стаж в помощно училище. И всъщност тя е експерт „Интегрирано обучение", а работи за дезинтеграцията на децата с проблеми, работи за изолацията им", обясни Цолова.

По думите на майката именно Ковачева е пряк виновник за смъртта на Веско, защото преди време обяснила на родителите му, че щом са родили такова дете, „трябва да си го гледат" и то трябва да отиде в специализирана детска градина вместо в масова.

Потърсена за коментар Латинка Ковачева отказа официално потвърждение или отричане на отправените обвинения.