МВР: 7-годишният Веско не е убит
МВР: 7-годишният Веско не е убит / снимка: Sofia Photo Agency, архив
МВР: 7-годишният Веско не е убит
29703
МВР: 7-годишният Веско не е убит
  • МВР: 7-годишният Веско не е убит

Тялото на 7-годишния Веселин Игнатов, който изчезна на 27 април, беше открито във водите на река Искър близо до село Реброво. МВР официално съобщи, че по тялото му няма следи от насилие. Детето беше болно от аутизъм, а 120 хиляди души се обединиха в социалната мрежа „Фейсбук" в кампания за издирването му. Въпреки първоначалните резултати от аутопсията, от полицията уточниха, че ще разследват всички версии по случая.

Тялото на 7-годишния Веско е открито във водите на река Искър от жител на село Реброво малко преди 14.00 часа вчера. Минути по-късно кметът на селото Николай Лазаров също е видял трупа и се е обадил в полицията.

След като извършили оглед в района на мястото, където е намерено тялото на детето, полицаите откарали трупа в Съдебна медицина. Там е бил извикан и вуйчото на момчето, за да разпознае тялото. Тъй като обаче трупът на Веско е стоял близо 30 дни във вода, това става по дрехите, с които е било облечено детето.

По-късно от вътрешното министерство официално заявиха, че по тялото на детето няма следи от насилие - това показват първоначалните анализи на патоанатомите. От МВР допълват, че тепърва ще се правят и още експертизи по случая.

Градският прокурор Николай Кокинов изрази готовност прокуратурата да образува досъдебно производство, ако медицинското заключение бъде за насилствена смърт. 

Директорът на СДВР комисар Валери Йорданов уточни, че към момента няма категорични насоки за разследването на полицията. „Извършен е оглед в района на Реброво, в Искърското дефиле. Тялото е намерено в реката от граждани, които са подали сигнал в Областната дирекция, колите веднага са тръгнали натам. Рано е обаче за конкретни насоки по разследването", обясни Йорданов.

Тялото на 7-годишния Веселин е откарано около 18:30 часа в Съдебна медицина вчера. Причината аутопсията да не е направена снощи, а чак тази сутрин с разпореждане от Областна дирекция на полицията и прокуратурата, съобщиха източници на Дарик от криминалистиката. Още снощи майката на детето е пристигнала в Съдебна медицина, но брат й е разпознал детето. Около тялото на детето е било увито въже. Затова разследващите са решили, че тежестта, закачена за него е била причината за удавянето. Впоследствие се оказва, че с въжето екипът на Гражданска защита е извадил тялото от реката. Около 30 дни тялото е престояло в студената вода, поради което аутопсията не може да докаже дали над детето е оказано сексуално насилие или физически натиск да падне в реката. Не е ясно още дали има наличие на упойващи вещества в организма на 7-годишния Веселин. Химическия анализ на експертизата ще стане ясен след около 3 седмици, когато ще излязат всички резултати от аутопсията.

Към момента от Съдебна медицина отказват коментар по случая.

Информацията за намереното тяло беше разпространена снощи от МВР. Първоначално обаче никой не беше потвърдил, че трупа е именно на издирвания повече от месец Веско.

Веселин Игнатов изчезна на 27 април от дома си в Нови Искър. Момченцето, високо около 130 см, било облечено със синьо шушляково яке, долнище на червен анцуг, сива блуза и обут с бежови обувки. Стотоци полицаи и граждани се включиха в издирването на момчето, беше създадена и група във социалната мрежа Facebook, която обедини повече от 120 000 души. Веско страдаше от аутизъм и основното притеснение на родителите, беше, че евентуално човекът, който го намери, може да не предположи, че детето не може да се върне само у дома. По думите им пред медиите, малчуганът изглеждал по-голям за възрастта си, бил контактен и доверчив дори към непознати хора, въпреки че не можел да говори.

От изчезването му на 27 април досега полицията провери десетки сигнали на граждани, които твърдели, че са видели Веско на различни места. Редица противоречиви версии и прогнози изпълниха интернет пространството, обединило хиляди в търсенето на момченцето.