36 години затвор за убийците на активист от ВМРО
36 години затвор за убийците на активист от ВМРО / снимка: Дарик-Плевен

Максимална присъда за убийците на активиста от ВМРО Милен Атанасов от Пордим постанови Плевенски окръжен съд. Симеон Берков и Недялко Атанасов ще лежат по 18 години всеки и ще трябва да заплатят по 50 000 лева неимуществени щети на роднините на убития Атанасов.

Решението идва пет години след смъртта на младия активист на ВМРО, който беше намерен на 23 декември 2005 г. пребит до смърт и ограбен. "Доволни сме от обективността на новия съдебен състав и от прокурора по делото. След толкова години най-после убийците на нашия приятел и съмишленик ще понесат наказанието си", коментира присъдата друг плевенски представител на ВМРО Иван Кюлджийски.

Делото беше многократно отлагано и членовете на местната организация на войводите дори организираха протест срещу това. През 2009 г. плевенският Окръжен съд постанови 18 години  затвор за Симеон Берков и произнесе оправдателна присъда срещу съучастника му Недялко Атанасов.

Решението беше обжалвано пред Апелативния съд във Велико Търново, който върна казуса за преразглеждане. Така двамата виновници, убили младежът заради 100 лева и златен ланец, ще лежат общо 36 години в затвора.

Други новини от Плевен