Азербайджан или Германия ще спечели Евровизия?
Азербайджан или Германия ще спечели Евровизия? / netinfo
Азербайджан или Германия ще спечели „Евровизия"?
29598
Азербайджан или Германия ще спечели „Евровизия"?
  • Азербайджан или Германия ще спечели „Евровизия"?

Победителят в "Евровизия" ще бъде избран тази вечер. 25 държави ще участват на финала на конкурса, който се провежда в Осло. В столицата на Норвегия го отведе Александър Рибак. Миналата година песента му "Fairytale" събра рекордните 387 точки от зрителското гласуване. Оценките на международно жури от музиканти също помогнаха за победата на Норвегия. България вече отпадна от състезанието. Миро не успя да се класира за финала на "Евровизия", защото не събра необходимия вот за песента "Ангел си ти".

Още преди да започне "Евровизия" редица букмейкърски къщи направиха прогнози, че конкурсът ще бъде спечелен от 17-годишната Сафура от Азербайджан. Страната вложи милиони евро в представянето й в Осло. Песента "Drip Drop" е създадена от едни от най-добрите шведски музиканти, визията на Сафура на сцената на Telenor Arena е дело на хореографа, работил за Бионсе и клипа й на "Single Ladies".

В борбата за първото място на "Евровизия" се включва и Германия с 19-годишната Лена. Досега страната е печелила конкурса само веднъж, макар че е от основателките му. Победата е от 1982 г. и принадлежи на Nicole с песента "Ein Bißchen Frieden". През последните години Германия традиционно остава в дъното на класацията.

Азербайджан или Германия ще спечели "Евровизия"
netinfo

В челната петица на "Евровизия" по всяка вероятност ще са и представителите на Армения, Израел и Турция - Ева Ривас, Арел Скаат и групата "Манга". Решението за крайния резултат все пак принадлежи на зрителите. За първи път в историята на конкурса те ще могат да гласуват чрез телефонни обаждания и изпращане на sms-и, по време почти на цялото финално шоу. От началото му до 15 минути след представянето и на последната песен. От значение ще са и оценките на международно жури от музиканти.

За финала на "Евровизия" директно се класират пет държави - Великобритания, Франция, Германия и Испания, които са основателки на конкурса, и Норвегия - страната-победител от миналата година. От двете полуфинални вечери бяха избрани останалите 20 финалисти. Това са Грузия, Украйна, Турция, Израел, Ирландия, Кипър, Азербайджан, Румъния, Армения, Дания, Босна и Херцеговина, Молдова, Русия, Гърция, Португалия, Беларус, Сърбия, Белгия, Албания и Исландия. 

"Евровизия" 2010 е една от най-скромните през последните години. Норвегия вложи в нея 17 млн. евро. За сравнение през 2009-та Москва похарчи 30 млн. евро. Конкурсът се провежда в най-големия закрит стадион в Осло Telenor Arena. Капацитетът му е около 23 000 души. Общият брой на телевизионните зрители на състезанието най-вероятно ще достигне 120 милиона.

Азербайджан или Германия ще спечели "Евровизия"
netinfo

Водещите на "Евровизия" тази година са трима.