БАН излиза на протест
БАН излиза на протест / снимка: Sofia Photo Agency, архив
БАН излиза на протест
29193
БАН излиза на протест
  • БАН излиза на протест

Учените от БАН излизат на протест срещу лошото управление на науката в България и намеренията на образователното министерство за структурна реформа в академията. Ръководството на БАН се обяви против заявеното от просветния министър Сергей Игнатов отделяне на научните институти от централното звено, тъй като това означава подчиняването им на други държавни институции, обясни председателят на академията академик Никола Съботинов. Протестът ще започне от централната сграда на БАН и ще стигне до Министерския съвет, където учените ще връчат петиция с призив към правителството да подкрепи развитието на науката.

Институтите на БАН и сега са юридически независими, твърди академик Съботинов. По думите му централното звено на БАН отговаря за няколко административни дейности във всички институти и премахването му ще създаде допълнителни разходи на държавата: "Всичко това е направено по най-икономичния и изгоден начин, който пести на държавата над 4,5 млн. лева за административно обслужване. Ако институтите се пръснат, всеки един от тези институти трябва да си има тези отдели и дейности".

Колкото до имотите на БАН, академик Съботинов смята, че правителството се опитва да ги заграби и използва за собствени нужди, въпреки че те са дарени в полза на развитието на науката: "И за да може по-лесно да я получи, тя трябва да излезе от закона на БАН. Идеята е да мине като публична държавна собственост. А преминавайки в такава, следващата крачка е частна държавна собственост и следващата крачка е мол, приватизации, раздаване. Знаете какво ще стане".

Учените от БАН протестират и срещу замразяването на започналата реформа, благодарение на която в академията са назначени 130 млади учени и са оптимизирани дублиращите се дейности.