Свищов пред бедствено положение след пороен дъжд
Свищов пред бедствено положение след пороен дъжд / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Свищов пред бедствено положение заради пороен дъжд и градушка
29005
Свищов пред бедствено положение заради пороен дъжд и градушка
  • Свищов пред бедствено положение заради пороен дъжд и градушка

Интензивен дъжд изправи Свищов пред бедствено положение. Разрушени са тротоари и улици, наводнени са много жилищни сгради. Част от града е била без ток за час, но електрозахранването вече е възстановено. Няма пострадали хора, съобщи за Дарик кметът на Свищов Станислав Благов.

Ето какво още каза за Дарик кметът на Свищов:

Какво е състоянието към този час?

Много интензивен дъжд, над 16 литра на квадратен метър. Валя и градушка в продължение на 15-20 минути. Такъв дъжд не помним да е имало в Свищов. Има не малко щети, които са нанесени. Не можем да преценим за селскостопанската продукция, но щетите ще бъдат огромни. В централната зона на Свищов бяхме започнали ремонт на централния път, бяхме изкопали канал за полагане на газопровод, пътят е почти изяден целият. Голяма част от жилищните сгради са наводнени - магазини, жилища, домове, публични сгради. Много е сериозно положението. В Свищов е организиран щабът за работа в кризисна ситуация. Ще се опитаме максимално експедитивно да преодолеем щетите, които биха могли да бъдат преодолени през нощта. В рамките на час по-голямата част от града нямаше ток. В момента електрозахранването е възстановено.

Г-н Благов, има ли пострадали хора?

Не, имаше една кола, която беше затънала в наводнена улица, но успяхме да я изтеглим. Хората, които бяха в колата, се разминаха само с уплаха. Автомобилът беше почти наполовина във вода. Още няколко коли бяха закъсали в наводнени места. Имаше и паднали дървета върху автомобили, някои коли са повредени от падналата градушка.

Смятате ли, че ще се стигне до обявяване на бедствено положение или ще успеете да овладеете ситуацията?

Ще се опитаме да овладеем ситуацията, без да обявяване бедствено положение, но все още не мога да преценя какво ще предприемем.