Сомалийските пирати освободиха британски кораб
Сомалийските пирати освободиха британски кораб / снимка: Reuters, архив

Сомалийските пирати освободиха кораба "Талка", отвлечен на 23 март край бреговете на Оман, след като за екипажа му е бил платен откуп. Това е съобщил по телефона за Ройтерс Андрю Мвангура, шеф на Програмата за подпомагане на източноафриканските мореплаватели. Размерът на откупа не е ясен.

Плаващият под бермудски флаг търговски кораб, собственост на оръжейна компания от британските Вирджински острови, е бил освободен късно вчера или рано днес, но не е ясно какъв курс е поел. Мвангура е убеден, че здравословното състояние на екипажа от 23 шриланкийци, сириец и филипинец е добро, понеже преговорите с пиратите са преминали гладко, пише БТА.

Междувременно Министерство на отбраната на Русия разпространи информация, че сомалийските пирати, които плениха руския танкер „Московски университет" и впоследствие бяха задържани и освободени от руски специални части, са загинали в океана. Новината беше потвърдена и от сомалийското посолство в Москва.

На 5 май руски танкер, плаващ под либерийски флаг, беше пленен в Аденския залив от 11 пирати. 23-мата руски моряци се заключиха в машинното отделение, а малко по-късно руски специални части превзеха кораба, убиха един от похитителите и плениха останалите. Впоследствие обаче военните освободиха пиратите поради липса на достатъчно доказателства, за да ги изправят пред съд - задържаните на борда сомалийци обяснили, че те не са пирати, а също са станали жертви на отвличане от морски разбойници.

В същото време два кораба с общо 13 български моряци на борда се намират в плен на сомалийските пирати. „Сейнт Джеймс Парк" и „Ейшън Глори" са под контрола на пиратите вече близо пет месеца. До момента няма яснота за това дали се водят преговори за освобождаването на плавателните съдове  и на какъв етап са те. Последният подобен случай с отвлечен кораб с българи на борда - този с „Маласпина Касъл" завърши за близо месец. Тогава всички моряци бяха освободени след платен откуп от близо 900 000 долара.