Русия освободи пиратите, отвлекли кораба Московски университет
Русия освободи пиратите, отвлекли кораба Московски университет / снимка: Reuters

Русия освободи десетимата пирати, задържани по време на операцията по освобождаването на кораба "Московски университет", отвлечен ден по-рано в района на Сомалия, предадоха световните агенции.

След като руските власти бяха заявили по-рано, че нападателите ще бъдат докарани в страната, за да бъдат съдени, министерството на отбраната обясни, че няма международноправни правила за съдене на пиратите. Тяхната националност освен това не може да бъде установена със сигурност, макар че се предполага, че мъжете са сомалийци.

Пиратите били отпратени с една от лодките, които използвали при нападението срещу плаващия под флага на Либерия кораб, като преди това им било отнето оръжието и навигационното оборудване, съобщава БТА.

Танкер "Московски университет" с 23-членен руски екипаж бе пленен в сряда в Аденския залив, докато транспортирал за Китай 86 хиляди тона суров петрол на стойност около 51 милиона долара. Един пират бе убит, а няколко - ранени, при проведената от руските военноморски сили операция за спасяване на кораба.

Членовете на екипажа, които се бяха заключили в обезопасена стая, са невредими.