Представят постигнатото в работата с децата със специални образователни потребности
Представят постигнатото в работата с децата със специални образователни потребности / Дарик Плевен - архив

Конференция под мотото „ Аз мога - дай ми шанс" организира днес Ресурсен център Плевен. На нея ще бъде представена дейността на Центъра и работата по проект "Равен шанс - обмен на знания за интеграция на деца със специални образователни потребности".

Проектът има за цел да подкрепи образователната реформа в България за интеграция на децата с увреждания в масовото училище, както и да повиши разбирането на обществото за възможностите на такива деца. Подобна среща ще се проведе днес паралелно и в Ловеч.

Организатори там са Сдружението за педагогическа и социална помощ за деца ФИЦЕ - България и Ресурсен център за деца със специални образователни потребности - Ловеч. На работната среща ще се покаже докъде е стигнал процесът на интеграция на децата със специални образователни потребности, как ученето може да бъде забавно и лесно за малчугани с увреждания с холандската методика по смятане РЕМЕЛКА.

Ще бъде представен опитът на холандски организации за работа с хора с увреждания, който е възможен и приложим в България. Срещата ще покаже и резултатите от ловешкия проект, в който Ресурсният център в града на люляците се включи през ноември 2008 година. По него са бучени общо 10 ресурсни учители, 2 логопеди, 1 психолог.

Проектът се финансира по програма МАТРА на Министерство на външните работи на кралство Нидерландия. Дейностите се реализират в дванадесет пилотни региона: София, Кюстендил, Хасково, Стара Загора, Варна, Шумен, Търговище, Пазарджик, Монтана, Плевен, Ловеч, Враца. Представянето в Плевен е от 10.00 часа в Художествена галерия „Илия Бешков", в Ловеч от 13.30 часа в камерната зала на читалището.