Родители протестират срещу социалната политика
Родители протестират срещу социалната политика / снимка: Дарик - Шумен

В девет града на страната днес от 10.00 до 12.00 часа ще се проведат протести на родители, недоволни от политиката в сферата на социалното подпомагане. Протестите се организират от форуми в интернет и в социалната мрежа Фейсбук.

Според информацията на агенция Фокус конкретните искания на родителите са: отпадане на подоходния критерий при получаване на детските добавки, фиксирана дата от 1-во до 15-то число на месеца за превеждане на парите по сметките на тези, които получават помощите по банков път, право на коледни надбавки за всички деца, увеличение на месечните помощи за деца от 35 лв. на 50 лв., както и децата с увреждания да имат право на сума, равна на пълния размер на минималната работна заплата за страната.

За протестите са уведомени общините в Пловдив, Русе, Варна, Разград, Търговище, Ямбол, Шумен, Монтана и Димитровград.

За трети път от началото на март досега майки от Разград се събират на протест, свързан с изплащането на детските добавки. Те настояват за фиксиран срок за превеждане на парите, за отпадане на доходния критерий за получаването на добавките и за увеличаването им от 35 на 50 лв. Под исканията си те са събрали над 800 подписа.

Митингът ще се проведе от 10.00 ч. на площада пред Общинския културен център в Разград. Майките ще раздават протестни лентички на минувачите.