Сидеров: Ще искам да разбера как е назначен Алексей Петров
Сидеров: Ще искам да разбера как е назначен Алексей Петров / Sofia Photo Agency

Ще искам да разбера как е назначен Алексей Петров. До момента комисията не е поискала от ръководството на ДАНС точна справка кога и като какъв е бил назначен той. Чувам само подмятания по медиите - това заяви пред БНТ лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който тази седмица трябва да поеме поста председател на комисията за контрол на ДАНС в парламента.

Ръководството на бившата контраразузнавателна служба сега е в ДАНС, така че ако Петров е бил служител на НСС или агент, трябва да има точна информация, добави Сидеров. Според него има достатъчно доказателства, че Алексей Петров е бил замесен в престъпна дейност. „И как е било съчетано това негово битие с битието на кадрови или некадрови служител на службите", пита лидерът на "Атака".

Назначаването на Петров е станало по времето на Емануил Йорданов като вътрешен министър и на Костов като премиер, каза още Сидеров и допълни, че въпросът е поставен в комисията преди няколко седмици. Другото, по което ще се интересувам много живо, е каква е съдбата на секретна информация, която се разпространява публично, каза още Сидеров. Той допълни, че е престъпление подобни материали да излизат във вестници. "Има вестници, свързани с "Октопода", които публикуват строго секретна информация с олигофреничното обяснение, че един човек го пуснал в пощата", коментира още Сидеров. Ще бъде търсена отговорност за изчезнали материали и документи, категоричен е той.

На въпрос дали ще разсекрети предоставената от Алексей Петров информация за службите, каквато молба му бе отправена от Петров, Сидеров заяви, че ако зависи от него би го направил, тъй като там няма държавни тайни. Агенцията е използвана буквално като силова бригада, каза Сидеров в отговор на въпрос дали ДАНС и спецслужбите са използвани за оказване на политически натиск. За пример той даде делото "Галерия" и добави, че ще иска цялостна информация докъде е стигнало разследването по покушението на журналиста Огнян Стефанов и защо разследването не върви.