Нефт бликна в центъра на Сливен
Нефт бликна в центъра на Сливен / колаж - Димитър Михов

Нефт бликна в центъра на Сливен тази сутрин, видя Дарик. Черният фонтан изби под кофата на багера, дълбаещ трасето на новия водопровод. Възможно е залежите да са огромни, защото „гейзерът" бе с височина 20 метра.

„Край със затихващите функции на Разкопания град", радостно възкликна инженер от „Хидросистеми". На инспекция веднага пристигна Йордан Лечков, „с извинение пред камерите".

Дарик разбра обаче, че находището е било тайна само за обикновените граждани. По време на Втората световна война то било проучвано от германците, а съветски военослужещи били разстреляни на "Хамам баир", защото се добрали до тайната на Третия райх. Командването на Трети Украински фронт имало депеша да прикрие всичко, защото още тогава Великата северна мечка имала намерение да постави България под енергийна зависимост. До информацията се добрал и старият спец Марин Кавръков. Така с посредничеството на Георги Йорданов били направени тайни минно-геоложки проучвания. Стигнало се дотам че още през юни миналата година Диана Лечкова е кандидатствала за концесия върху находището, според стенограмата от едно от последните заседания на кабинета Станишев. Имало постъпила жалба до Комисията за защита на конкуренцията от американската компания TEXACO. Комисията ще се произнесе днес - 1 април.

Възможният пореден конфликт на интереси накарал ГЕРБ да се замисли и да направи изненадващ ход като кандидатира за кмет на следващите местни избори депутата Диан Червенкондев, довери днес административния секретар на партията в Сливен Правда Яланджиева.

До какви размери ще се разместят политическите и икономически пластове в Сливен, в следствие на лъсналата на 1 април нефтена афера, ще разберем съвсем скоро.

Честит първи април!