Системата за нови документи се срина в първия й работен ден
Системата за нови документи се срина в първия й работен ден / снимкa: Sofia Photo Agency
Системата за нови документи се срина в първия й работен ден
27524
Системата за нови документи се срина в първия й работен ден
  • Системата за нови документи се срина в първия й работен ден

Претоварване на системата за издаване на новите лични документи доведе до затруднения в обслужването в Русе и Благоевград, съобщават от МВР.

Както бе планирано, системата стартира едновременно в 183 управления на 28-те областни дирекции в страната и 30-те пункта за персонализация на данните.

Над 1000 потребители, от които 300 биометрични станции, са ползвали системата едновременно. Именно това е наложило донастройването й в някои райони, което е причинило забавяне и временно затруднение в обслужването.

12 000 заявления за издаване на нови документи за самоличност с биометрични данни са подадени до 16.30 часа в цялата страна, 7500 са минали през биометричните станции, съобщи пред Дарик Мария Костадинова, началник на дирекция "Документи за самоличност" в МВР. "И в най-голямото натоварване, което очакваме към края на годината, а и в началото на следващата е, че ще успеем. Интересът предизвика по-големите опашки", допълни Костадинова.

Таксата за издаване на лична карта е 18 лв., за свидетелство за управление на моторно превозно средство - 25 лв., а за паспорт с биометрични данни - 40 лева. Младежите между 14- и 16-годишна възраст се освобождават от такса за издаване на първа лична карта. За първи паспорт на дете до 14-годишна възраст ще се плаща само 25 на сто от стойността на обикновената услуга, а за следващ - 50 на сто.

Няма да плащат за лична карта и за свидетелство за управление на МПС хората над 70-годишна възраст. Те ще дължат такса, равна на 25 на сто от таксата за паспорт. Гражданите между 58- и 70-годишна възраст плащат 60 на сто от обикновената услуга за лична карта, 50 на сто - от таксата за паспорт, и 44 на сто - от таксата за свидетелство за управление на МПС. Всички възрастни хора, които имат зелени паспорти, ще продължат да ги ползват. Няма да сменят личните си карти всички притежатели на безсрочни документи за самоличност.