България отбелязва Деня на Освобождението
България отбелязва Деня на Освобождението / cнимкa: Sofia Photo Agency

България отбелязва Националния си празник - Трети март. Днес се навършват 132 години от Освобождението на страната.

Церемонията по издигането на националното знаме в София започна в 11.00 ч. В церемонията пред Паметника на Незнайния воин участва президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов. Сред присъстващите са председателят на парламента Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов.

По-късно - в 18.30 ч., ще има тържествена заря-проверка на площад „Народно  събрание", където държавният глава ще произнесе слово. Вечерта в Националния исторически музей президентът и съпругата му ще бъдат домакини на традиционния прием по повод Националния празник.

Тази година празникът ще бъде почетен и от председателят на Европейския парламент Йежи Бузек. Той идва в България по покана на председателя на парламента Цецка Бузек ще присъства и на церемониите по случай националния празник на страната, ще се срещне с премиера и президента и ще изнесе лекция.

Заради днешните чествания се въвеждат редица промени в организацията на движение в центъра на София, съобщават от Столичната община. Промени ще има и заради митинг, организиран от партия „Атака", който ще се проведе от 12.00 до 17.00 ч. на северната част на пл. „Св. Ал. Невски". Столичната дирекция на вътрешните работи ще осигури постове за контрол и регулиране на движението за времето и местата на промените.