• Размер на шрифта:

3 март - Национален празник на България

3 март 2010 07:07

3 март - Национален празник на България
© cнимкa: Sofia Photo Agency  

На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, днешния Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и след 500-годишно османско владичество се създава Българска държава.

Причина за Руско-турската война е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 г., което предизвиква огромен отзвук в Европа. Редица видни европейски общественици и държавници, сред които личат имената на Уилям Гладстоун, Виктор Юго издигат глас в подкрепа на подтиснатите българи. Войната става неизбежна след провала на Константинополската конференция и отказа на Османската империя да се реформира и да зачита правата на своите християнски поданици. Тя завършва с победа на руското оръжие.

Санстефанският мир е подписан на 3 март (19 февруари стар стил). Тази дата не е избрана случайно. Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 г. и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 г., за което руският император получава прозвището Освободител. Договорът е прелиминарен - т. е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили. Според него освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км. Пълномощници от руска страна са граф Н.П.Игнатиев и А.И.Нелидов, а от турска страна - Савфет паша и Садулах бей.

Чл. 6-11 се отнасят до България, която е създадена като автономно трибутарно княжество с християнско правителство и своя войска. Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в). Чл. 7 от договора урежда устройството и управлението. Държавата се управлява от княз, избран от населението с одобрението на Великите сили и Високата порта. Парламентът е трябвало да изработи Органически устав (Конституция). Предвижда се и временно руско управление за срок от две години, което се осъществява от специален императорски комисар. Чл. 8 предвижда да се плаща специален данък на Високата порта.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа. Нейното население наброява 4 800 000 души. Сан-Стефанският мирен договор от една страна решава проблема с легитимността на българската държавност, а от друга е убедително доказателство за българското териториално присъствие на Балканския полуостров. Санстефанска България с малки изключение припокрива картата на Екзархията от 1870 г., с която султанът легитимира православната духовност на българското население. Един от важните резултати на Санстефанския договор е, че той създава един идеал, който е в основата, както на големите успехи, така и на националните катастрофи за българската държавност след 1878 г.

Англия и Австро-Унгария се обявяват против Санстефанския договор. По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 г. По силата на неговите клаузи Сан-Стефанска България е разделена на пет части - Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България, което плаща ежегоден данък на турския султан, има своя милиция и се ръководи от княз, избиран от народа, но със съгласието на Великите сили и султана; земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област с име Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта; Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана; градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 г. датата е обявена за национален празник. (БГНЕС)Етикети: Ден на Освобождението на България, Национален празник, 3-ти март, трети март

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • »
#14

Покана - 03.03.2010 г. 17:21:17

Протойерей Александър В. Георгиев, председател на столичния храм "Св. св. Кирил и Мeтодий", ви кани на лекцията: "Проповедта и поклонението пред Кръста", която ще бъде водена от свещ. Владимир Дойчев, гост от храм „Св. Наум” в София.Лекцията ще се проведе на 4 март (четвъртък) 2010 г.

Начало: 18, 00 ч. - Енорийска лекционна зала, ет. 1

Заповядайте! .

Вход свободен.Адрес:

ул. “Г. Вашингтон” № 47

Храм „Св. св. Кирил и Методий“

Енорийски център, ет. 1Тел: 02 / 983 14 85

Моб. 0878 44 54 57

Е-mail: crsc_st_cyril_st_methodious@abv.bg

Web: www.symvol.org

#13

днес! - 03.03.2010 г. 17:01:44

ДНЕС Е ПРАЗНИК!!!
Кой, какво точно, защо и с какви подбуди е предизвикал събитието тогава - това е за друг път и за малки букви.
Защото резултатът е важен - България отново се появява на картата на Европа и на глобуса изобщо.
Това е, което днес трябва да празнуваме и да сме признателни, че се е случило.
И за мен също има по-удачен ден за национален празник, 24 май, но не би.
И всъщност, няма толкова голямо значение, кой е денят.
Днес е националният ден и затова да празнуваме днес, тихо или шумно, кой както иска, заради България.
И да внимаваме много тя да не изчезне отново от глобуса.

#12

Специална благодарност - 03.03.2010 г. 16:34:17

към КОНТРОЛА на МАТРИЦАТА. Където и да отида в който сайт с кликването и заглавието: "3-ти март, ден на ОЛИГАРСИТЕ" услужливо излиза. Трогнат съм, мислят хората... Благодаря.


03.03.2010г.

#11

3-ти март, ден на ОЛИГАРСИТЕ! - 03.03.2010 г. 16:26:59

В паметния за всички българи 19-и февруари - когато Апостола на свободата е обесен, председателят на Народното събрание Цецка Цачева е издала заповед за вдигане на месечното възнаграждение на всички председатели и шефове на комисии в парламента. Със задна дата, считана от 1-и януари, председателят на българския парламент Цецка Цачева ще получава заплата в размер на 3576 лв, заместник-председателят на Народното събрание е с увеличение на трудовото си възнаграждение с 45%, което прави сумата от 3345 лв. Председателите на постоянни комисии ще се подписват във ведомост срещу 3114 лв, а заместниците им ще получават 2884 лв.
.........................................................................
Тотю Младенов: "Икономическата криза налага да няма тази година увеличение на пенсии и заплати"

#10

Bulgarian - 03.03.2010 г. 13:44:41

......

Да се забрани на НОВА ТВ да си излъчи турския сериал на връх 3ти март!

#9

поправка - 03.03.2010 г. 13:26:56

ВЕЛИБИНИ - ВЕЛИЧИНИ;
НАРОДАзане -НАРОДА знае;

#8

Ало №7, - 03.03.2010 г. 13:25:28

без ония 40 години КОГАТО ИМАШЕ ПО ПО- МАЛКО НО ЗА ВСИЧКИ.Да пак се крадеше и пак имаше за някои, но не в тези СТРАХОТНИ ВЕЛИБИНИ И ГРАБЕЖИ станали след 10.11.1989г. Тези номера и лъжи ги забравете.НАРОДАзане кога е живял може и скромно но ДОБРЕ.
=================
Периода 1944 -1989 година!
.......................................

#7

До 4 - 03.03.2010 г. 13:22:49

Забрави и четиридесетте години преди това. Инак картината е пълна. Сякаш има две действителности.

#6

Кои днес празнуват! - 03.03.2010 г. 13:06:30

http://www.youtube.com/watch_popup?v=FTt1MyXCfzs
...................................

http://www.youtube.com/watch_popup?v=TfxMzxQV5QU#t=137
..............................
и нещо което ПОЗАБРАВИЛИ!
....................
БРАТЧЕТАТА НА ГАВРОШ
....................
Ти целия скован от злоба си,
о шумен и разблуден град,
и твойте електрични глобуси
всуе тъй празнично блестят!
Че всяка вечер теменужена
ти виждаш бедните деца
и обидата незаслужена
по изнурените лица.
Съдбата рано ги излъгала,
живота сграбчил ги отвред
и ето ги: стоят на ъгъла,
с прихлупен до очи каскет.
Какво им даваш от разкоша си
ти - толкоз щедър към едни,
а към бездомните Гаврошовци
жесток от ранни младини?
Пред твоите витрини блескави
накуп застават често те
и колко скръб в очите трескави,
и колко мъка се чете!
Но тръгват си те пак одрипани,
с въздишки плахи на уста,
а тез витрини са обсипани
с безброй жадувани неща...
Ти целия скован от злоба си,
о шумен и разблуден град,
и твойте електрични глобуси
всуе тъй празнично блестят!

#5

Четиво за Русофилите - 03.03.2010 г. 10:10:14

Стефан Николов Стамболов е бележит български държавник, революционер, политик, поет и журналист. Той взима активно участие в Старозагорското въстание през 1875 и Априлското въстание през 1876. След Освобождението на България е един от активните дейци на Либералната партия. Действията му по време на Съединението и кризата след преврата от 1886 се оказват решаващи за стабилизирането на страната и откъсването от зависимостта от Русия. Управлението на ръководената от него Народнолиберална партия (1887-1894), макар критикувано заради преследванията на опозиционни политици, поставя основите на подема на България през следващите две десетилетия. Управлението на Стефан Стамболов е характерно с активна законодателна и практическа дейност за осигуряването на икономическата независимист на България и преодоляване на общата и многопосочна изосттаналост на страната. С тези стъпки е поставено началото на държавен протекционизъм в българската икономика. В годините 1887-1894 е поставена основата на онези процеси, които превръщат България в най-динамично развиващата се държава в основата на който лежи реда и спазването на законите в основата на който лежи: „ЗАКОНА ЗА ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА РАЗБОЙНИЧЕСТВОТО”.От него в положителна посока лежи развитието на държавата пример за църковни дейци и държавници.

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • »

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Пепеляшка се кара на добрата фея след бала: - Това, че каляската ми се превърна в тиква, някак си го преживях. Това, че кочияшите ми… Виж още