Кристалина Георгиева решила за пет минути да смени Желева
Кристалина Георгиева решила за пет минути да смени Желева / снимка: Sofia Photo Agency
Кристалина Георгиева: Взех решението за 5 минути
25225
Кристалина Георгиева: Взех решението за 5 минути
  • Кристалина Георгиева: Взех решението за 5 минути

Вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева заяви във видеоконферентан връзка от Вашингтон, че е получила предложението да стане новият кандидат на България за еврокомисар рано тази сутрин и е взела решението за пет минути. Пред български журналисти тя посочи, че въпреки краткото време за подготовка, има необходимата компетентност за ресора „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи".

„В Световната банка работим много за борба с всякакви кризи, предоставяме помощ на различни страни, така че тези проблеми не са ми чужди", посочи Георгиева. В интервю за Дарик през ноември Георгиева беше заявила, че докато е вицепрезидент на Световната банка, няма и не може да има политически амбиции. На въпрос на медията какво се промени за тези два месеци, за да излезе с друго решение, Георгиева днес отговори:

"Промени се това, че българският кандидат за ЕК се оказа в трудна ситуация, в трудно положение, и се оттегли, и в много кратко време страната ни трябва да представи кандидат, който да е колкото се може по-близко до това, до очакванията на комисията като международен опит, като професионална подготвеност. В тези условия аз трябваше да поставя на везните задълженията към банката, институция, към която аз съм много привързана, много уважавам - тук съм прекарала много години на плодотворна работа, с това, което е необходимо за страната ни. Когато ги поставих на везните, може би защото беше рано сутринта вашингтонско време, може би защото първото нещо, когато се събудя е да си мисля за България, те надделяха в посока да приема това предложение, което е висока чест за всеки българин, не само за мен".

Кристалина Георгиева заяви още, че лятото не е могла да приеме предложенията на премиера, тъй като присъствието й в банката е било необходимо. „При сегашната малко форсмажорна ситуация е мой дълг да приема предложението за български еврокомисар, тъй като добрият имидж на страната ни в Европа и света е ценен за всички българи", посочи вицепрезидентът на Световната банка. Запитана за мнението й за представянето на Румяна Желева, Георгиева посочи, че няма лична оценка, а само информация от медиите. Тя допълни, че едва ли ще може да остане съветник на премиера и декларира, че не участва в никакви фирми, които да я поставят в конфликт на интереси. Попитана очаква ли политически атака от страна на социалистите, Георгиева отговори лаконично на руски: „поживем, увидим".