КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА Е НОВИЯТ КАНДИДАТ ЗА БЪЛГАРСКИ ЕВРОКОМИСАР
КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА Е НОВИЯТ КАНДИДАТ ЗА БЪЛГАРСКИ ЕВРОКОМИСАР / снимкa: Sofia Photo Agency

Новият български кандидат за еврокомисар ще бъде вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева, съобщи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Той получил информацията в писмо, изпратено от Бойко Борисов.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу беше информиран за оттеглянето на Румяна Желева като кандидат за европейски комисар. Председателят на ЕК напълно уважава това лично решение на госпожа Желева, се казва в изявление на Барозу, разпространено от пресслужбата на Европейската комисия.

Същевременно българският премиер Бойко Борисов информира председателя на ЕК за намерението му да предложи Кристалина Георгиева, която сега е вицепрезидент на Световната банка, за член на Европейската комисия. Председателят на ЕК в най-скоро време ще се срещне с Георгиева, за да реши дали приема да бъде издигната кандидатурата й за европейски комисар.

Председателят на ЕК приветства бързата реакция на българското правителство във връзка с тази ситуация. Процесът по встъпване в длъжност на новата Европейска комисия сега трябва да продължи и ще приключи възможно най-бързо, се казва в изявлението на Барозу.

Българският кандидат за еврокомисар Румяна Желева оттегли кандидатурата си, подаде и оставка като външен министър.

Докато съм на поста вицепрезидент на Световната банка нямам и не мога да имам политически амбиции. Това каза в интервю за Дарик през ноември номинираната днес от премиера за еврокомисар Кристалина Георгиева. „За мен е голяма чест, че хората казват, ето наша българка, която искаме да бъде в България. Моето предположение е, че в основата на тези публикации, въпреки че аз живея и работя в САЩ 18 години, аз съм често в България. Имало е и преди от предишни правителства интерес, тази квалификация, която аз мога да предоставя на страната. „Докато съм на позицията вицепрезиденти и корпоративен секретар на банката аз нямам и не мога да има политически амбиции", заяви тогава тя.

Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 г. в София. Средното си образование завършва в Седма столична гимназия „Георги Димитров". След това продължава в Университета за национално и световно стопанство със специалност „Политическа икономия", профил „Социология".

До 1990 г. заема различни академични и консултантски позиции в България и САЩ. Чете лекции във водещи университети в цял свят. Тя е част от екипа на Световната банка от 1993 г., когато е икономист по околната среда за Европа и Централна Азия.

От 1998 г. последователно заема директорски позиции в Източна Азия, в отдела по околна среда, в московското представителство на банката и във вицепрезидентството по устойчиво развитие.

Лично шефът на Световната банка Робърт Зелик я посочва като свой заместник. На 10 март 2008 г. Кристалина Георгиева заема поста вицепрезидент на Световната банка и едновременно с това става корпоративен секретар на банката.