bTV коментира протестната декларация на туристическия бранш
bTV коментира протестната декларация на туристическия бранш / снимка: БГНЕС

Документален филм на bTV, показващ историята на изграждането на курорта Слънчев бряг, предизвика протестна декларация до премиера Бойко Борисов от страна на седемнайсет организации от туристическия бранш.

Протестната декларация е била изпратена вчера сутринта, когато филмът все още не е бил излъчен. Първата част на поредицата "Бетонни градини" - "Слънчев бряг" на журналиста Генка Шикерова, бе излъчен снощи в „bTV Документите" от 22.30 часа.

Подписалите декларацията казват, "че са възмутени от амбицията на една толкова престижна медия да работи срещу националните интереси на България."

По повод на декларацията от телевизията заявяват:

За bTV националният интерес означава правото на зрителите да научат истината - в случая, истината за унищожаването на едно национално богатство - българското Черноморие - в името на краткосрочни печалби. Авторът на филма търси виновниците за състоянието, в което се намира комплексът Слънчев бряг. Тя показва схемата на неговата приватизация и съпровождащото я безогледно строителство.

bTV счита декларацията за груб опит да бъде спряно от ефир едно журналистическо разследване, създадено по всички правила и включващо всички гледни точки по темата.

За разлика от годините на социализма, българските туристи вече имат огромен избор на места за почивка. Очевидно представителите на туристическия бранш - особено по Черноморието - вече усещат отлива на туристи от хотелите си. Убедени сме, че това не се дължи на журналистическото разследване на bTV, а на качеството на предлаганата от хотелиери и ресторантьори услуга.

Втората част от поредицата на Генка Шикерова и оператора Борис Пинтев "Бетонни градини" - "Къща край брега" - разказва за бетонирането на испанското крайбрежие и приликите и разликите в това отношение между България и Испания. Тя ще бъде следващата събота.