Туристическият бранш протестира заради документален филм на bTV
Туристическият бранш протестира заради документален филм на bTV / снимка: БГНЕС

Телевизия Би Ти Ви излезе с позиция по декларацията на най-големите туристически организации в България по повод филма на журналистката Генка Шикерова "Бетонни градини", който все още не е излъчен. 17 организации от туристическия бранш изпратиха протестна декларация до премиера Бойко Борисов заради документалния филм. "Бетонни градини" показва историята на изграждането на курорта Слънчев бряг и превръщането му в хаос от бетон. Подписалите декларацията казват, че "са възмутени от амбицията на една толкова престижна медия да работи срещу националните интереси на България".

„Искаме да заявим, че за нас националният интерес означава правото на нашите зрители да научат истината - в случая, истината за унищожаването на едно национално богатство - Българското Черноморие, в името на краткосрочни печалби. Декларацията представлява груб опит да бъде спряно от ефир едно журналистическо разследване, създадено по всички правила и включващо всички гледни точки по темата", заявиха от Би Ти Ви".

"Бетонни градини" е поредица от две серии. Първата от тях - "Слънчев бряг", ще бъде излъчена в предаването bTV Документите тази вечер от 22.30 ч.


Ето и пълния текст на декларацията на туристическите организации:

До г-н Бойко Борисов, министър-председател на България

Копие до: Трайчо Трайков, Министър на икономиката, енергетиката и туризма, Мария Стефановам и.д. председател на СЕМ; Вики Политова, генерален директор на bTV

Декларация от неправителствените организации в туризма по повод предстоящото излъчване на поредицата "Бетонни градини" - "Слънчев бряг" на bТV - bТV Документите на 28.11.2009 г. от 22.30 ч.

Уважаеми г-н Министър-председател,

Обръщаме се към Вас от името на 16 неправителствени организации в туризма по повод предстоящото излъчване на поредицата "Бетонни градини" на bТV Документите на 28 ноември 2009 т. от 22.30 ч. Шокирани сме от агресивната предварителна реклама на филма в b ТV и крайно възмутени от амбицията на една толкова престижна медия да работи срещу националните интереси на България.
Показаните до този момент кадри от филма по b ТV разкриват тенденциозно и едностранно развитието в годините на най-големия черноморски курорт. Независимо, че филмът още не е излъчен, сме изключително обезпокоени от внушенията, които той цели, без да посочва реалното развитие на комплекса:
• значението му за развитието на българската икономика
• милиардите левове инвестиции от частния бизнес през последните 10 години
• осигурените десетки хиляди работни места
• подпомагането на десетки други, свързани с туризма, индустрии
• ролята му в изграждане на имиджа на страната в най-конкурентните за българския туризъм 50 години
• милионите приходи за хазната на България от увеличената леглова база;

Възразяваме категорично срещу телевизионна поредица, която взривява дългогодишните усилия на милиони български мениджъри, собственици и работодатели, които инвестираха в България в името на приоритетния за държавата и структурноопределящия за икономиката ни отрасъл.

Никоя друга страна в света, не толерира подобно поведение на медиите си, не само в ситуация на световна икономическа криза, но и на фона на ожесточената конкуренция на международния туристически пазар. На практика това е предаване на националните интереси на българския туризъм и удар по репутацията на страната като туристическа дестинация в най-трудното време за българската икономика време.
Нещо повече, на първо място, предстоящата телевизионна поредица е в разрез на чл. 10, ал. 1, т. 6 от Закона за радио и телевизия, съгласно която „при осъществяване на своята дейност, радио-телевизионните оператори се ръководят от следните принципи...НЕДОПУСКАНЕ НА ПРЕДАВАНЕ, КОЕТО ПРОТИВОРЕЧИ НА ДОБРИТЕ НРАВИ - НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ, РАВНОПОСТАВЕНОСТ И ДР." На второ място, противоречи на "ПРАВОТО НА СВОБОДНО ИЗРАЗЯВАНЕ НА РАЗЛИЧНИ ИДЕИ И УБЕЖДЕНИЯ В ОБЩЕСТВОТО ЧРЕЗ ПЛУРАЛИЗЪМ НА ГЛЕДНИТЕ ТОЧКИ ВЪВ ВСЯКО ЕДНО АКТУАЛНО ПУБЛИЦИСТИЧНО ПРЕДАВАНЕ С ПОЛИТИЧЕСКА И ИКОНОМИЧЕСКА ТЕМАТИКА".

Именно ние, представителите на туристистическия бизнес, най-добре познаваме грешките и слабостите, допуснати до днес в българския туризъм. Именно ние, инвеститорите в тази индустрия, сме потърпевши от създадените проблеми и трудности, особено днес - в условията на тежката икономическа и финансова криза. Но само обективната и конструктивната позиция на всички страни в този процес, може действително да помогне на държавата в разрешаването на проблемите й в един от най-перспективните за България отрасли.

Под тази декларация се подписват председателите на 16-те най-големи български неправителствени организации в очакване на Вашата категорична реакция в името на българския туризъм от който и държавата, и бизнеса очакват икономически резултати, реални финансови приходи, платени данъци и запазване на работни места.

С уважение:

Председател на БХРА - Благой Рагин
Председател на БСБСПА - Стефан Шарлопов
Председател на СБТИ - Петя Славова
Председател на СИТ - Ветко Арабаджиев
Председател на БТК - Цветан Тончев
Председател на АБТТА - Ирена Георгиева
Председател на НАСПАУ - Станимир Станков
Председател на СНЦ "Съюз на собствениците - Слънчев бряг" - Елена Иванова
Председател на Съюз на хотелиерите на кк "Златни пясъци" - Георги Щерев
Председател на Съвет по туризъм - София - Витан Иванов
Председател на Тур клуб ремарк - Даря Заричинова
Председател на Браншова асоциация на хотелиерите и ресторантьорите - регион Североизточна България - Димитър Димитров
Изпълнителен директор на РТА "Стара планина" - Силвия Хинкова
Председател на Сдружение на хотелиери, рeсторантьори и туроператори - Сандански - Илия Пасков
Сдружение на хотелиери и ресторантьори Велинград - Златко Златанов
Изпълнителен директор на РТА "Родопи" - Георги Пампоров
Председател на Софийски туристически район - Витан Иванов

27 ноември 2009 г.
София