Във Фонда за лечение на деца в чужбина имало пари за всеки от случаите
Във Фонда за лечение на деца в чужбина имало пари за всеки от случаите / снимка: Sofia Photo Agency

Според Сметната палата през последните години доста средства, предназначени за фонда за лечение на деца в чужбина, не са стигнали до децата, нуждаещи се от такова лечение. За работата на фонда - неговият директор д-р Николай Добрев в "Денят" на Дарик.

Според цифрите на Сметната палата за последните 3 години 25 милиона лева не са стигнали до деца, които са се нуждаели от лечение в чужбина. Защо? Къде е бил проблемът тези пари да стигнат до децата, които, предполагам, много са в листата на чакащите?

Не. Значи, първо няма случай на неосигурено лечение в чужбина, когато детето, пациентът в скоби, отговаря на изискванията за такова лечение. А това са невъзможност в България да бъде осигурено такова лечение както по отношение на апаратура, така по отношение на специалисти и специализирано болнично заведение. Така че във всички случаи, в които има препоръка тяхното лечение да се осъществи в чужбина, тези пациенти са заминавали. Такива препоръки се правят от профилните комисии по съответните групи заболявания, които включват висококвалифицирани експерти с европейска признатост, познават европейската здравна мрежа, имат добра комуникация със съответните специалисти и т.н. На този обем. . . на този етап обемът на отпусканите средства надхвърля броя на случаите с доказани показания за лечение в чужбина. Не всяко постъпило искане от страна на родителите или настойниците на деца до 18 години, които кандидатстват, отговаря на тези изисквания.

Тоест вие искате да кажете, че във фонда има повече пари от тези, от които се нуждаят децата от тях. . .

От тези деца, които трябва да заминат за лечение в чужбина.

Как да си обясним информациите, че има случаи на починали деца докато са чакали одобрение? Очевидно има някакво забавяне, простете ми вметката, чудя се просто къде е то. Затова ви моля вие да обясните.

Да. Значи, първо, дете, починало докато чака да замине от фонда, имаме само един случай.

Петър Йочев.

Не, точно Петър Йочев. . . бъркате, защото това беше неправилно изнесена информация. Петър Йочев . . .

Добре, поправете я.

Да, веднага ви поправям. Петър Йочев, той е един младеж, който се е лекувал известно време в чужбина и след това трябваше да проведе известен курс на продължаващо лечение в чужбина. Фондът заплати две от процедурите. И когато това дете се върна в България, след провеждането на тези две процедури, тогава почина.

Кои са другите случаи?

Другите случаи са на едно детенце. . . Значи, първо, това не го броим, че е починал заради забавяне от фонда. Другият случай е едно детенце, на което майката подаде молба, а при проверката какво е състоянието на детето се беше оказало, че то е починало предишния ден.

Кажете ми, моля ви, колко време е необходимо докато мине цялата тази процедура, която вие съвсем накратко описахте в началото, от подаването на молба, здравното министерство, минаването през различните комисии, подкомисии, специалисти, които трябва да дадат мнението си по тези молби на родителите, които чакат тяхното дете да отиде за лечение в чужбина, да замине. Има ли законово определен срок, в който тези молби трябва да минат през отделните институции и съответно след това детето наистина да отиде в конкретната болница в чужбина, в която вие решите?

Значи, първо, редът за разглеждане на молбите от Обществения съвет към фонда се предшества задължително от решение на Комисията за лечение в чужбина.

Да, това са въпроси по процедурата, питам ви има ли срок, в който тази процедура трябва да приключи.

Така. Досега не е имало случай, когато са били налице всички нормативно изисквани документи, и в Център "Фонд за лечение на деца" да е имало забавяне повече от месец и половина до произнасянето на Обществения съвет. Това е категорично.

Пак според констатации на Сметната палата, само да ви кажа, има деца, които чакат по 500 дни разрешение.

Това е извън сферата на фонда.

Къде смятате, че е забавянето тогава, ако е извън вас?

Това е произнасянето на съответните специалисти.

Не ми отговорихте на въпроса има ли законов срок. Пише ли в закона за колко време трябва да се случи това?

В Център "Фонд за лечение на деца" няма. . . в нормативно заложените документи няма.

Смятате ли, че трябва да се регламентира?

Този срок зависи. . . Може да се регламентира само в следните случаи, тоест примерно от страна на администрацията да има представянето на документите или изискването на становищата на специалистите. . . тоест инициативата на изискването на становища да бъде не повече от 5 до 7 дни, което го спазваме между другото. И вече оттук нататък, след като всичко е готово, големият проблем е, за фонда говоря конкретно . . .

Да.

. . . отговорът от съответните болници кога може да бъде постъпило детето там на лечение.

Знаете ли за случая с 8-годишния Христо Генов? Говори ли ви нещо това име. . .

В момента, понеже вие сте вторите, които ме питате, а аз не съм в офиса си, както знаете съм в министерството, не мога по памет така да се сетя за какво става въпрос.

Добре, аз ще ви припомня. Осемгодишният Христо Генов е с диагноза хронична бъбречна недостатъчност. Налага му се бъбречна трансплантация. В момента детето е на хемодиализа. И от февруари 2009 година до този момент, въпреки че има разрешение за неговото лечение в чужбина. . .

Зависи къде е посочена болницата и болницата. . .

Вие сте посочили две болници по този казус.

Кои?

Болница в Ленинград и в Мюнхен, поне такава е информацията.

Значи, не ние, аз се извинявам. . .

Добре.

. . . не ние, а Комисията за лечение в чужбина ги е посочила.

Добре.

И двете болници досега не са приели нито един български пациент за трансплантация от трупен донор в листа чакащи, до сега нито един. . .

Да, защото според нашата информация, извинявам се, че ви прекъсвам, в болницата в Ленинград не лекуват деца.

Санкт Петербург.

Добре, о`кей. Санкт Петербург е правилно да се каже. Благодаря ви за поправката, прав сте. В болницата в Мюнхен знаем, че няма договор за обмяна на органи, което пък автоматично също я изключва от тази листа. Родителите на Христо ни разказаха, че има предложение от болница в Италия към него. Знаете ли за този интерес и ще преразгледате ли документите?

В момента не мога да ви отговоря. Ако има такова предложение, болница в Италия е казала, че ще го приеме и ще го включи листа чакащи, няма да има никакво затруднение детето да отиде там.

След като сме вторите, които ви питаме за Христо Генов, бихте ли проверили този случай още утре?

Още утре, да, веднага.

Добре. Кажете колко пари има сега във фонда за лечение на деца. . .

Значи, във фонда има достатъчно пари за покриването на всеки един случай, който възникне.

И по-конкретно. . .

Тоест в момента не изпитваме недостиг на финансови средства.

А колко са децата, които чакат одобрение за заминаване в чужбина за лечение?

От кога?

Хайде, да кажем от началото на 2009 г., защото имаме цифри. . .

Не, една секунда, от страна на фонда или от страна на Комисията за лечение в чужбина...

Вие, от ваша страна, да намерите. . .

От наша страна са. . .

. . . болницата, в която детето трябва да замине.

. . . са около десетина деца, които ще бъдат разгледани на заседанието на 26 ноември.

Десетина деца?

Да, други няма с готови документи.

Добре, г-н Добрев, последно да ви попитам. Вие имате ли усещането за проблем някъде в цялата схема на случване на тази процедура?

Да.

Къде?

Не само аз. . .

Добре.

Значи, целият Обществен съвет. . . още в процеса на работа възникнаха спънки и т.н. От 2007 г. досега са направени три пъти чрез мен, чрез директора, това е задължението мое, Общественият съвет е правил три пъти предложения за промяна на нормативната база с цел ускоряване на процедурата. Другото, което. . .

Значи все пак имаме проблем в процедурата, която се бави?

Която по принцип би могла да се ускори.

Какво трябва да се напише в закона?

Това е постановление, все още не е закон.

Добре.

Значи, първо. . . Едно от предложенията е към фонда да има, към Обществения съвет по-скоро, а не към фонда, да има отделен експертен медицински съвет, който да взима решения, а не да чакаме другата комисия. Другото е да се разширят медицинските показания, които влизат в обема на дейност на фонда.

И кога може да се случи всичко това?

Ами, в момента това правителство дава. . . има работна група, организирало е работна група, която в момента заседава. И предполагам, че до не повече от десетина дни, две седмици може би, тя ще излезе с предложения, които, като минат по съответния ред, ще станат реалност.

Много от родителите на деца, които чакат разрешение за заминаване на тяхното дете в чужбина, пък смятат, че голяма част от проблема се състои и в ръководения от вас фонд за лечение на деца в чужбина и изключително бавната процедура по намирането на подходящите клиники, където техните деца да заминат.

Значи, клиниките се посочват от специалистите, а не от фонда, първо и основно положение. Значи, къде трябва да отиде да се лекува едно дете, това трябва да пише в становището на Комисията за лечение в чужбина.

И вашата работа след това е?

Е да се свържем с тях, да получим отговор и те. . .

Бързо ли става това свързване?

Зависи.

От какво?

Ами, от самите специалисти. Има специалисти, които ни отговарят в рамките на една седмица, има специалист във Франция един, няма да цитирам името, който не ни отговори 4 месеца, а ние му писахме през 10 дни писмо.

Няма ли механизъм тогава веднага да смените болницата, да търсите друго подходящо място, вместо да се чакат тези 4 месеца?

Да, веднага пишем писмо до нашите специалисти и т.н. - моля ви, посочете друго място, тъй като този не ни отговаря.

С коментар по темата в „Денят" на Дарик се включи и бившият министър на здравеопазването Евгений Желев:

Като начало първи коментар по казаното от него. И всъщност вие присъединявате ли се в оценката на Сметната палата, тя засяга доста голяма част от периода, в който бяхте министър?

Ами, не се присъединявам поради простата причина, че там има едни цифри, казани, 25 милиона, но никой не казва, че тези 20 милиона са от януари тази година и няма как 20 милиона да бъдат похарчени за девет месеца. . .

Сметната палата говори за период 2005-2008 година.

От 2008-а. . .

От 2005-а до. . .

В края на 2008-а от така наречения излишък бяха осигурени 20 милиона за бюджет 2009 г. за фонда за лечение на деца в чужбина. Така че проверката е правена от 2004 до 2008 г. Общата цифра във фонда е 25 милиона. . . 20 милиона са от последните 10 месеца. И вие сами си давате сметка, че няма как. . .

Тоест физически е нямало възможност, да.

Просто е невъзможно всичките 20 милиона да бъдат похарчени...

И вие ли смятате, че има достатъчно пари във фонда и няма забавяне на. . .

Ние затова и настоявахме да има още 20 милиона, за да бъдат покрити абсолютни всички нужди от тези, които. . . за всички деца, които се нуждаят. Явно, че действително трябва да се, така, преработва нормативната база, за да се даде по-голяма възможност за по-бързо установяване на начина и мястото за лечението. Но и както. . .

Да, това стана ясно, че има проблем при процедурата.

. . . д-р Добрев беше много подробен и каза, че не много лесно се случва това.

Да, г-н Добрев каза вече за това, че многократно е инициирал подобни дискусии по тази тема - да бъде ускорена процедурата. Вие казахте, че е наложително това да се случи. Ако наистина то е наложително, защо не се случи от 2005 до 2008 година? Каква беше причината. . .

Ами, аз мога да кажа за 2008 г., когато съм бил. Сега от 2005-та няма как да отговарям...

Добре. Добре, защо не направихте това?

Но за една година и господ да съм, няма как да уредя всичко, нали.

Добре, съгласна съм.

Ние създадохме и друг фонд "Ин витро" с нови 20 милиона, 10 от които за сметка на бюджета. Безкрайно много работа. Можеш ли всичко да обхванеш? И в крайна сметка...

Г-н Желев. . .

. . . този, който е одобрен, този, който е имал възможност, този, който е отговарял на условията, е получил подкрепа.

В крайна сметка една от основните задачи, с които беше създаден фондът, беше да се ускорява. . .

Не разбрах, извинявайте.

В крайна сметка мотивът за създаването на този фонд беше да се ускоряват процедурите, да се улеснява. . .

Мотивът на този фонд е да се подпомагат деца, които не могат
 да се лекуват в България.

И да се подпомагат децата, да. Нали разбирате как. . .

 аз мисля, че той действа в тази насока добре.

Но все пак данните, които бяха изнесени, са притеснителни, поне мен ме притесняват.

Какви са данните? Какво ви притеснява, че 20 милиона не са похарчени за 9 месеца? Ами, то би било. . .

Че има деца, които не получават необходимото им лечение. Това е информацията, която ни притеснява, че има деца, които не отиват навременно да се лекуват в клиники в чужбина, а умират тук и не дочакват разрешението.

Ами, вижте, д-р Добрев ви каза, добре ви обясни за какво стои. . . как стоят нещата.

Тоест трябва да има. . .

За съжаление има и такива случаи, но те са единични.

Наистина ли вашето обяснение за това защо през времето, в което вие сте бил министър на здравеопазването не сте инициирали промяна в закона, е, че има много работа за вършене?

Не, значи аз моята работа беше да. . .

Това казахте преди малко.

...колкото се може повече средства. И това го направих.

А разбрахте ли . . .

А иначе процедурите действително са доста тежки, но такива са нещата. В крайна сметка трябва много добре да се прецезират - кое може, как, кога, в каква степен.

Тоест присъединявате се към мнението на г-н Добрев, че трябва да се прецезират процедурите и може би да се оптимизират сроковете?

Да, може би и това е. . . прав е като казва, че може би трябва да се разширят показанията. Но в крайна сметка. . . но винаги трябва да се държи и сметка за това действително какво може да се прави в България. От друга страна е стоял и въпросът, и с него сме говорили, не е ли пък възможно да обзаведем една или две клиники с такава апаратура и техника, която я няма в момента в България, пък имаме специалисти, които могат да работят, да каним външни специалисти тук да се обучават, а и нашите, така че в бъдеще време да не се налага да изпращаме една голяма част от децата. Но всичко е въпрос на ресурс.

Да. Разбрахте ли за глобата, която ви е наложила Комисията за защита от дискриминация. . .

Всъщност любопитно е, че разбрахте от "Дарик" за нея, доколкото. . .

Ще я платите ли - 250 лева?

Да. Ами, явно ме смятат за Господ. Ако може един министър да осигури всичко и да излекува всички. . . Ако не е смешно, е тъжно.

Така ще коментирате мотивите на комисията.

Ами, как да коментирам по друг начин? Не му завиждам на сегашния министър.

Г-н Желев, последен. . .

Ако той може да осигури лечение на всеки нуждаещ се. . . Няма как да стане.

Не съм убедена, че сте прав по отношение на последните думи, които казахте.

Ами, аз ви казвам, има хиляди пациенти, които се нуждаят от хиляди неща, а в крайна сметка възможностите на държавата са ограничени. . .

Да, и вие сте бил във властта и сте можели да направите хиляди неща.

...сега бюджета, който разискваме. Можем ли да правим чудеса?

Да.

Не можем.

Трябвало е да бъдат направени опити в тази посока, поне аз така си мисля. Последно да ви попитаме. . .

Ами, вие така си мислите, ама чудеса на този свят не стават.

Последно да ви попитаме, тъй като през последните месеци ставаме свидетели на разследвания на много от бившите министри от  кабинета "Станишев" - Николай Цонев, г-жа Емилия Масларова, имате ли опасения, ще стигнат ли и до вас. . .

Не, нямам опасения.

"Не" е вашият отговор.

Нямам, твърдо.