20 водни лилии в Злато поле
20 водни лилии в Злато поле / netinfo

20 водни лилии засадиха в защитената местност "Злато поле" по проекта на Община Димитровград "Възстановяване, опазване и устойчиво управление на ЗМ "Злато поле". Доброволци от Федерация "Зелени Балкани" и читалище "Марица" в с. Райново помогнаха на експерта-биолог Елена Стоева и полевия сътрудник.

В миналото водни лилии е имало на различни места по поречието на р. Марица, но по-късно са изчезнали. Преди няколко години в ЗМ "Злато поле" изкуствено бяха въведени няколко екземпляра на този защитен от закона вид и до момента имаше само едно находище с едва два цъфтящи екземпляра, разказва Елена Стоева.

Засадените сега коренища, са иззети от микроязовир. Тъй като се размножават вегетативно, това няма да причини вреда на популацията там, информира тя.

Предстоят и други консервационни дейности, сред които и залесяване на близо 60 дка, поставяни на две наблюдателни кули, беседки и кошчета да отпадъци. Стойността на проекта е близо 900 000 лв., като 350 000 лв. са дългосрочен инвестиционен кредит от Фонд "ФЛАГ". С тези средства ще бъдат изпълнявани дейности и серия от мерки, записани в Плана за управление на влажната зона, включена в националната програма "Натура 2000".