Eврофутбол финансира спортни терени в 11 населени места
Eврофутбол финансира спортни терени в 11 населени места / netinfo

Българският лицензиран букмейкър "Еврофутбол" ще финансира 12 спортни терена в 11 населени места в страната по кампанията "Избери да спортуваш". Те представляват различни площадки, зали, стадион и алея на здравето, с което родният оператор ще създаде условия за здравословен начин на живот чрез движение и активен спорт в свободното време. Проектите бяха избрани въз основа на независими оценки на 21-те члена на групата на съветниците, партньорите от фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ), "Еврофутбол" и гласуване в сайта на кампанията www.izberidasportuvash.org.

Инициативите са за различни видове спорт - футбол, тенис на корт, фитнес, бодибилдинг, кардиофитнес, бодиуорк, спортна гимнастика, волейбол, тенис на маса, аеробика, дартс, източни бойни изкуства, плажен волейбол, спорт на открито чрез поставяне на различни уреди, баскетбол, шах и скейтборд. Проектите са в Благоевград, с. Голема Раковица, Димитровград, Ловеч, Монтана, Пловдив, Силистра, София, Стара Загора, Шивачево и Ямбол. До края на ноември с всеки един от тях ще бъде сключен договор, чрез който ще получат финансирането от "Еврофутбол". Същинската работа по възстановяването и изграждането на спортните терени ще започне веднага след това, а първите реновирани площадки и зали ще бъдат открити през първата половина на 2010 година.

Кампанията "Избери да спортуваш", която е част от големия благотворителен проект на "Еврофутбол"- "Печелиш и помагаш", стартира през септември 2009 г. с общонационален конкурс. Така, всички желаещи - неправителствени организации, общини, университети, читалища и граждански инициативи, можеха да кандидатстват за финансиране от родната букмейкърска къща. Получени бяха 106 отделни проекта от 80 населени места в цяла България. В рамките на 15 дни групата на съветниците по кампанията, съставена от заместник-министри от Министерствата на физическото възпитание и спорта и на образованието, младежта и науката, представители на общинската власт, на Българския футболен съюз, на българските федерации по баскетбол и волейбол, известни журналисти и общественици, оценяваше отделните кандидатури. След обобщение на резултатите, те предложиха на „Еврофутбол" най-успешните проекти, от които бяха избрани 11. Родният букмейкър увеличи броя на площадките, които да финансира, тъй като подадените заявки бяха изключително интересни и се отнасяха за различни региони в страната.

Кандидатурата на град Шивачево бе избран за "Площадка на обществото" чрез гласуване в сайта на кампанията - www.izberidasportuvash.org. Това е 12-ят проект, който ще получи пари за реновиране. За 13 дни, през които всички желаещи можеха да гласуват за своето място за спорт в интернет страницата, бяха подадени близо 16 000 гласа. След извършената от ФРГИ проверка, броят на уникалните вотове е 9228, от които близо 13% са за град Шивачево. Проектът предвижда възстановяване на градския стадион, чрез реновиране на футболното игрище и лекоатлетическата писта и ремонтиране на сградата на стадиона.

Следващите инициативи от кампанията "Избери да спортуваш" са три спортни хепънинга. На тях всеки заинтересован може да присъства напълно безплатно и да обогати двигателната си култура по различни видове спорт. Първият е на 31.10.2009 г. в зала "Славия-Спортес" (ул. "Коломан" № 1, кв. "Овча Купел"). От 10:30 до 16:00 часа, последователно ще бъдат проведени осем различни тренировки с професионални инструктори, които ще демонстрират комплекси от упражнения, подходящи за самостоятелни занимания у дома и на спортната площадка. Те ще са по китайска гимнастика цигун, тай чи, карате, тае бо, комбинирана гимнастика и народни танци. Вторият хепънинг е на 14.11.2009 г. в Пловдив, а последният - на 28.11.2009 г. във Велико Търново.