Тази вечер е откриването на фестивала „Млади виртуози
Тази вечер е откриването на фестивала „Млади виртуози / Светлана Димитрова

Третият Музикален фестивал „Млади виртуози" ще се открие тази вечер от 19 часа в зала „Зора"- Сливен. Той се провежда под почетния патронаж на Министерството на културата и с финансовата подкрепа на Община Сливен. Специално за фестивала от Дания пристига младата българска цигуларка Яна Дешкова. Тя свири от 5-годишна възраст, участвала е в международни фестивали и конкурси. От септември 2004 г. тя е първи концертмайстор на Симфоничния оркестър в Алборг в Дания.

Яна Дешкова ще свири тази вечер със Симфоничен оркестър - Сливен под диригентството на 30-годишния, но вече утвърден български диригент Георги Патриков. В момента той е хоноруван асистент на проф. Пламен Джуров и проф. Крум Максимов в Националната музикална академия - София, а от 2008г. - диригент към Държавна филхармония - Шумен. В програмата тази вечер са включени творби на Моцарт и Прокофиев.

Фестивалът ще продължи до 4 октомври. В него ще се включат още носителката на наградата "Млади виртуози" - цигуларката Татяна Стефанова и интересни камерни формации от музикалните училища в Пловдив и Стара Загора, които ще представят специално подготвена концертна програма в изложбена зала "Сирак Скитник" на 2 октомври. Сред съпътстващите събития са вече традиционната изложба на Национална художествена гимназия "Димитър Добрович", която ще бъде открита тази вечер от 18 часа в зала „Зора".

През фестивалните дни ще бъде представено музикалното издателство "BalkaNota". Ще бъде направена и националната премиера на книгата "Шакона Пасион" от сливенския писател Маргарит Абаджиев, посветена на един от гениите на ХХ век - цигуларя Васко Абаджиев. На 4 октомври от 19 часа в зала "Зора" ще свири камерен оркестър "Konstantinous" от град Ниш, с изтъкнати солисти: проф. Васил Атанасов - обой, проф. Игор Алексич - цигулка и Елена Делянин-Алексич - пиано, под диригентството на маестро Андрей Андреев.