Трайков: Очаква се цената на АЕЦ Белене да е около 10 млрд. евро
Трайков: Очаква се цената на АЕЦ Белене да е около 10 млрд. евро / Sofia Photo Agency

Според почти консенсусно мнение се очаква цената на АЕЦ „Белене" да е около или над 10 млрд. евро - това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков предаването „Седмицата" на Дарик радио.

Министърът даде пример, че АЕЦКозлодуй" в момента има същата инсталирана мощност, както АЕЦ „Белене" - 2000 мегавата. За миналата година печалбата на АЕЦ „Козлодуй" е била около 100 млн., толкова се очаква да бъде и тази година по думите му. Ако са дадени 100 млрд. евро, това означава половин процент възвръщаемост на инвестицията годишно, обясни министърът и отбелязва, че въпросът е „дали ние като общество искаме да инвестираме 5 млрд. евро, колкото е нашият дял, в такъв проект, поемайки този риск".

Трайков изрази задоволство, че руският министър на енергетиката Сергей Шматко е приел поканата му за среща в София на 17 септември. Ние искаме да видим какви точно са решенията и какви са поетите ангажименти по енергийните проекти, каза по този повод Трайков. Според него всичко по сключените споразумения, което не е търговска тайна, трябва да е публично.

„Няма да се учудя, ако руският министър си е принтирал статията на президента от тази седмица и върви по неговите точки при разговора с нас", каза Трайков. Могат да се осъществят и трите големи енергийни проекти между България и Русия. Ние не сме министерство на ограниченията, а на растежа. Мой дълг обаче е да взимам решения, които да натоварят обществото и нашите деца, заяви Трайков.

По думите на министъра, сега е най-лошият момент на кризата.

Цялото интервю можете да прочетете ТУК.