15 българи се удавиха в Охридското езеро след потъване на кораб
15 българи се удавиха в Охридското езеро след потъване на кораб / снимки: БГНЕС и Sofia Photo Agency

15 българи загинаха след като туристически кораб се преобърна във водите на Охридското езеро. В понеделник 7 септември ще бъде Ден на национален траур, съобщи министър-председателят Бойко Борисов. В Македония траурният ден ще е утре.

На извънреден брифинг Борисов съобщи, че 11 тела са идентифицирани. По-късно в Министерски съвет оповестиха имената на част от загиналите при инцидента в Охридкото езеро. Това са:

Георги Ганчев Метанов
Куна Иванова Маджарова
Тодор Дончев Стаменов
Невенка Николова
Славка Михайлова Иванова
Бинка Гушанова
Мария Радева Димитрова
Нонко Николов Маджаров
Гина Тончева Георгиева
Павел Кузманов Павлов
Лушка Георгиева

На кораба е имало 55 български туристи. 15 от тях са загинали, една жена е в интензивно отделение, а другите 39 първоначално бяха настанени в хотел, като при тях бяха министрите на здравеопазването и на транспорта Божидар Нанев и Александър Цветков. Туристите са предимно от Златица, Пирдоп, Челопеч и Антон. Оцелелите от трагедията кацнаха на българска земя малко след 22:00 часа, като бяха превозени с правителствения самолет, изпратен от Бойко Борисов. Достъпът на журналисти до завърналите се от Македония българи не бе осигурен. По-късно бе дадена пресконференция за случилото се.

Във връзка с трагедията Министерството на външните работи създаде кризисен щаб под ръководството на зам.-министър Милен Люцканов. Разкрит е и горещ телефон за информация за инцидента в Охрид, съобщи говорителят на МВнР Драговест Горанов. Информация може да бъде получена на тел. 02/948 30 03 и на факс. 02/948 27 05.

Кризисният щаб на МВнР оповести списък на оцелелите при инцидента в Охридското езеро: Симеон Руменов Радиев, Мария Николова Николова, Алекси Ценов Крайчев, Цонка Миньова Чолакова-Ланкова, Костадинова Актрова Тодорова, Мария Петрова Павлова, Тотка Георгиева Иванова, Мино Стефанов Минов, Митра Желязкова Томчева, Никола Божинов Томчев, Стоянка Димитрова Дончева, Анета Иванова Тодорова, Иванка Петрова Вълева, Десислава Димитрова Толинова, Маргарита Стефанова Малинова, Пенка Иванова Цонкова, Цветанка Димитрова Мартинова, Венета Янева Стаменова, Райна Николова Нинова, Цветан Цанов Нинов, Дона Златанова Даркова, Минка Иванова Шарлопова, Йорданка Григорова Димитрова, Катя Иванова Тодорова, Стефана Драгоева Илиева, Иван Петров Сараджов, Красимира Тодорова Сараджова, Нина Цанова Маркова, Грета Николаева Христова, Стефка Николаева Костова, Нонка Стоянова Станкова, Теодора Пенчева Иванова, Христина Лукова Иванова, Христина Иванова Шаранкова, Зоя Стефанова Васева, Боряна Хараланова Георгиева, Иван Нешков Сеизов, Мариета Димова Петрова, Стоянка Добрева Георгиева, Теодора Христова Георгиева.

Премиерът Борисов, който посрещна българите на летището, бе категоричен, че в момента най-важно е да бъде оказана помощ на пострадалите. За семействата на загиналите ще бъдат осигурени по 10 000 лева от правителството.

Издирвателните операции в Охридското езеро бяха прекратени късно вечерта, след като стана ясно, че двама туристи, за които по-рано бе съобщено, че са в неизвестност, не са се качили на кораба и са останали в хотела.

Заместник-министърът на външните работи Марин Райков пътува от Охрид с пострадалите. По думите му те са изключително разстроени. Медицински екип оказа съдействие на тези от тях, които имаха малки наранявания. 

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията поема логистиката на оцелелите. На летище "София" ги очакваха автобуси, които да ги превозят до родните им места. Министерството предоставя при необходимост и екипи от транспортните болници в София и в Пловдив.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков изрази най-искрени съболезнования и съчувствие към семействата и близките на загиналите и към пострадалите ни сънародници. През целия ден министър Трайков бе в непрекъснат контакт с македонския си колега Фатим Бесими, премиера Бойко Борисов, министър Цветанов и колегите си. Във връзка с трагичния инцидент в Охрид заместник-министър Иво Маринов спешно се завърна в България.

Министърът на транспорта на Македония Миле Янакиевски пък подаде оставкa, по думите му, по морални причини.

Дончо Таневски, президент на Хотелиерската и ресторантьорска асоциация на Македония каза, българите са били на организирано от нашата страна пътуване.

Комисията за защита на потребителите е започнала проверка на фирмите „Клюнчев" ООД и „Солак тур" ООД, които са споменавани като извършители на организиран превоз за българските туристи в Охрид. Участници в екскурзията са подали сигнал в Министерството на икономиката, че пътуването е организирано от съпругата на Клюнчев - Боряна Георгиева. Предмет на проверката ще бъде дали Георгиева е представител на туроператор или турагент, за да организира групови туристически пътувания. Според Закона за туризма, туристите трябва да имат договор за пакетно пътуване и медицинска застраховка, което не е направено, съобщават оцелели от трагедията.

Съпругата на транспортната фирма "Клюнчев" ООД - Боряна, засега остава в Охрид заедно с шофьора на автобуса.

Има противоречива информация за това как е станала трагедията. Според едни корабът се е разцепил на две, а според други, той е се е преобърнал.

Според заместник-министър Марин Райков причина за потъването на кораба е претоварване. По думите му корабът "Илинден" е бил с натоварен с повече хора, отколкото е бил капацитетът му. Според Борисов причината за трагедията е, че „от претоварването евентуално се е разпорил шев на ламарина". По всяка вероятност скъсано метално въже, което поддържа равновесието (или балансира) на плавателния съд е причината за трагедията с потъналия кораб, пък съобщават представители на експертния екип, пристигнал на мястото на инцидента. Те предполагат, че едно от металните въжета се е скъсало, поради което корабът се е преполовил на две.

Потъналият кораб "Илинден" е произведен през 1924 г. в Германия. В днешни дни той е бил използван за туристически цели и е разполагал с редовни документи, предаде Макфакс. Корабът е минал технически преглед през май месец тази година и тогава е получил разрешение за плаване. Собственик на кораба е охридският гражданин Сотир Филевски.

Корабите не се делят на млади и стари, тъй като всеки кораб получава документ за изправност. При липса на такъв обаче, те стават потенциално опасни. Претоварване, струпване на хора или липса на технически преглед биха могли да бъдат причина за потъването на кораба „Илинден". Ето мнението на Никифор Герчев, специалист то корабите, според когото претоварването на кораби е масова практика: „Корабът, който е потънал, е един потенциално опасен обект. Неговите функции, размери, или обслужващ персонал, са отклонени от нормалната експлоатация. Причинните могат да бъдат най-различни, като тук става дума за човешкия фактор, след тях по големина идват структурните и механични повреди, след тях и оборудване. Фактът, че транспортният министър на Македония подаде оставка, ме навява на мисълта, че организацията на държавната администрация е отговорна за качеството на тези услуги, да не са на съответното ниво. Претоварвания не бива да се допускат, но това се прави масово. Ако един стар кораб е пробутан, не му е направен преглед както трябва и са му дадени документи, тогава той вече става опасен. Тук е мястото на държавните контролни органи. Възможно е корабът да се е наклонил под въздействие на преместване на пътниците на единия борд. Предполагам, че по балкански не е направен съответният инструктаж на пътници на борда. Другото е възрастовата граница - най-много жертви ще бъдат между най-възрастните, деца и жени".

Още по времето, когато бях посланик, предупреждавах за тези кораби, плаващи в езерото. Обръщали сме внимание да не се ползва услугата пътуване с кораб по Охридското езерото, защото са стари. Корабът „Илинден" е от началото на 20-те години на 20 век, коментира пред Дарик Александър Йорданов - бивш посланик на България в Македония.Ето какво разказа за Дарик очевидец за инцидента. Той се казва Ставре и със семейството си е бил на брега на езерото: „Това е бил стар кораб, бил е пренатоварен с хора. Те са се прехвърли от лявата страна, той се е преобърнал и за 20 секунди е потънал във водата. Проблемът е, че в кафенето на кораба, където е имало хора, е нямало шанс да се спасят. Има хеликоптери, полиция, всичко. Имало е много хора в кораба. Всичко стана за 30 секунди. Трагедия, за Охрид, за хората, за всички. Мисля, че всички хора са били от България. Аз бях на плажа, на 200 метра от мястото".

Трагедията се е разиграла много бързо около 11.00 ч. в близост до автопарк "Елешец". Корабът „Илинден" е пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Първо на помощ на пасажерите на кораба са се притекли хората, които работят в автопарка, като те са успели да спасят някои от тях. Мястото на инцидента е отцепено от екипи на полицията, които също участват в спасителната акция.

На мястото бе и македонският президент Георги Иванов. Българският държавен глава Георги Първанов също бе в Охрид, където се срещна с оцелелите българи преди да се завърнат в у нас. Държавният глава се осведоми за здравословното им състояние и се поинтересува дали имат някакви проблеми с оформянето на документите си за завръщането си в България. На летището Първанов бе посрещнат от македонския си колега, с когото са се разбрали, че ще има успоредно разследване на причините за инцидента от българска и македонска страна. Георги Първанов пред журналисти на летището в Охрид каза, че собственикът на кораба "Илинден" е бил задържан, съобщи БТА.

Българският държавен глава изрази своите дълбоки съболезнования на семействата и близките на загиналите и пострадалите. Той отмени всички свои планирани ангажименти за следващите два дни.

Временно изпълняващият длъжността посланик Ангел Ангелов също бе в Охрид. Министерството на здравеопазването пък изпрати лекар и психолог. В телефонен разговор българският премиер се договориха с македонския си колега Никола Груевски македонските власти да окажат пълно съдействие на българските дипломати, ангажирани с трагичния инцидент.

Няма пловдивчани сред туристите на потъналия кораб „Илинден", заяви за Дарик кметът Славчо Атанасов. Той е информирал за това и премиера Бойко Борисов. По-рано през деня се разпространи информация, че част от загиналите при трагичния инцидент са от Пловдив. Повод за това стана пловдивската регистрация на автобус, който е превозвал българските туристи до Охрид. Тези данни окончателно са опровергани. Кметът на Пловдив отмени всички тържества за празника на града по случай 124-та годишнина от Съединението на България. В памет на жертвите в 10.15 часа Пловдивският митрополит Николай ще отслужи заупокойна молитва в Катедрален храм "Света Богородца" на 6 септемри. Националните флагове пред сградата на общината са свалени наполовина, каза още Славчо Атанасов. 

Фолклорният фестивал в Неделино се прекратява заради траура на страната по повод на трагичния инцидент в Охридското езеро, съобщиха от община Неделино, цитирани от БТА. Отменят се двудневните тържества и празничната програма, в която участват повече от 2000 фолклорни изпълнители от страната и от чужбина. Очаква се и утре да продължат да пристигат участници в отменения събор.

Втората вечер на фестивала "Пирин Фолк", както и галаконцертът, са отменени заради трагедията с потъналия кораб в Охридското езеро. За това съобщава сайтът Signal.bg, позовавайки се на организаторите на събитието.

По повод на трагичния инцидент министър-председателят отменя планираното за 7 септември откриване на новия участък от метрото в София - от площад "Св. Неделя" до стадион "Васил Левски", съобщиха на БТА от правителствената информационна служба.

Във връзка с трагичните събития в Охридското езеро кметът на община Симитли свика извънредно заседание с представители на общинска администрация, председателския съвет на ОбС - Симтили, кметовете на населени места и председатели на читалища. На заседанието се взе решение тържествата, посветени на празника на град Симитли на 6, 7 и 8 септември да бъдат отменени.

Съюзът на инвеститорите в туризма изразява най-искрените си съболезнования на близките на загиналите в трагичния инцидент: „Призоваваме министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков да разпореди щателна проверка по случая, за да се изясни кои са агенциите и фирмите, организирали пътуването на българските граждани до Република Македония и какви мерки са взети за осигуряване безопасността на туристите. Настояваме за изключително внимание при лицензирането на фирми за туристическа и туроператорска дейност за да бъдат намалени потенциалните опасности в бъдеще". Съюзът на инвеститорите в туризма изразява готовност да помогне на пострадалите и близките на загиналите с всичко необходимо.

Охридското езеро е известно с бързите и внезапни промени на времето, спускането на силни пориви на вятъра по склоновете на планината Галичица, които често пъти са отпращали рибарски лодки по крайбрежието на Албания.

Охридското езеро е най-дълбокото езеро на Балканския полуостров, разделено между Република Македония и Албания. Заема площ от 353,9 км². Максималната дължина на езерото е 30 километра, а широчината му - 14,5 км. Крайбрежната му линия е дълга 88 км. Най-голямата му дълбочина е измерена срещу село Пещани - 287,4 м, а средната му дълбочина е 163,71 м. Езерото е и най-голямото и най-дълбокото в Егейската езерна зона. Според дълбочината си езерото се нарежда на седмо място в Европа.

Температурата на водата на езерото рядко пада под нулата, поради което то не замръзва. Обикновено температурата на водата не пада под 4° С. Само в изключително студени зими водата замръзва в някои участъци край брега - край Струга, село Калища, Стружко, по-рядко при Охрид. Водата на езерото започва да загрява в края на месец март, а най-високата й температура е през август. До септември в езерната вода се акумулира значително количество топлина, която по-късно се отделя и спомага за относително меката есен по крайбрежието.

Снимки от Охридското езеро вижте тук

Нека си припомним големите трагедии, сполетели България през последните няколко години:

Трагедия на Спасовден, 18 загинаха при катастрофа с автобус

България изгуби деветима моряци в морето край Украйна

Трагедията във влака София - Кардам