Силно земетресение разтърси Нова Зеландия
Силно земетресение разтърси Нова Зеландия / снимка: БГНЕС

Силно земетресение беше регистрирано на новозеландския Южен остров, което доведе до предупреждение за цунами, предадоха ДПА и АП, като се позоваха на Геоложкия институт на САЩ. Трусът е бил с магнитуд 7,8 с епицентър на около 160 км западно от Инвъркаргил. За момента няма данни за сериозни щети.
   
"Подобно земетресение има потенциал да предизвика разрушително цунами, което до минути или часове може да удари крайбрежните райони близо до епицентъра", се казва в изпратено по имейл предупреждение на Тихоокеанския център за предупреждение за цунами в Хавай.

Час по-късно тревогата беше отменена. Вълните, предизвикани от земетресението в Нова Зеландия, са малки и не представляват опасност, съобщи Тихоокеанският център за предупреждение за цунами, цитиран от АП. От центъра съобщиха, че новозеладнското крайбрежие не е заплашено от разрушителни приливни вълни. Тревогата беше отменена един час след земния трус, тъй като образуваните вълни са по-ниски от 20 см, съобщи БТА.

Най-силният трус в Нова Зеландия, откакто е започнало регистрирането на земетресения, е бил през 1931 г. с магнитуд 7,8, припомня БТА.