Броят на жертвите в Италия намален на 13 души
Броят на жертвите в Италия намален на 13 души / снимка: БГНЕС

Общият брой на жертвите при железопътния инцидент в Северна Италия, където два вагона с газ експлодираха след дерайлирането на влак, е намален на 13 души, съобщи агенция АНСА, цитирана от БГНЕС.

11 от телата на загиналите се намирали в моргата на морския курорт Виареджо, двама души са починали от раните си в болниците на два съседни града. Първоначално бе съобщено за 15 загинали, но не са били открити повече тела на жертви. Премиерът Силвио Берлускони е пристигнал на мястото на злополуката след обед, допълва агенцията.

Експлозията рани сериозно 34 души, половината от които са в критично състояние. Стотици пожарникари от региона пристигнаха на мястото на инцидента, за да помагат при спасителната операция и да се уверят, че останалите вагони няма да се запалят. През деня информациите за жертвите варираха от между 14 и 16 души, агенциите цитираха, че броят на ранените е между 30 и 56 души.

Цистерните са избухнали малко след полунощ на гарата във Виареджо, западно от Флоренция. Двата вагона-цистерни са дерайлирали и са се взривили. Избухнал е пожар, който е обхванал и десетина къщи на съседна улица. Близо 300 пожарникари от цяла Тоскана, Лигурия и Емилия-Романя са мобилизирани в спасителните операции, съобщава БТА.

Италианските власти изключват версията за атентат като причина за железопътната катастрофа. Най-вероятна причина за аварията на товарния влак е повреда в спирачната система. В първоначалните информации се посочваше, че загиналите са 14, а ранените - 36 души.