16 загинаха, пометени от стар автобус на Бакаджик, България е в траур
16 загинаха, пометени от стар автобус на Бакаджик, България е в траур / снимки: DarikNews и Google Maps
Стоян Драгнев, директор на ОД на МВР в Ямбол
19897
Стоян Драгнев, директор на ОД на МВР в Ямбол
Георги Славов - кмет на Ямбол
Директорът на болницата в Ямбол Борис Чорбаджийски
Инспектор Красимир Костов от КАТ-Пътна полиция
Хронология на събитията
Продан Проданов – управител на фирма за периодични технически прегледи
Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев
Генералният секретар на МВР Павлин Димитров
73-годишният очевидец Матей Георгиев
Изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" Володя Киров
Полицейски инспектор Димитър Димитров
Слави Славов, собственик на фирмата, извършила превоза
Шефът на Ямболската болница д-р Борис Чорбаджийски
Алекси Стратиев, началник на "Пътна полиция"
Комисар Стоян Драгнев, директор на полицията в Ямбол
  • Стоян Драгнев, директор на ОД на МВР в Ямбол
  • Георги Славов - кмет на Ямбол
  • Директорът на болницата в Ямбол Борис Чорбаджийски
  • Инспектор Красимир Костов от КАТ-Пътна полиция
  • Хронология на събитията
  • Продан Проданов – управител на фирма за периодични технически прегледи
  • Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев
  • Генералният секретар на МВР Павлин Димитров
  • 73-годишният очевидец Матей Георгиев
  • Изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" Володя Киров
  • Полицейски инспектор Димитър Димитров
  • Слави Славов, собственик на фирмата, извършила превоза
  • Шефът на Ямболската болница д-р Борис Чорбаджийски
  • Алекси Стратиев, началник на "Пътна полиция"
  • Комисар Стоян Драгнев, директор на полицията в Ямбол

Смъртта на 16 души помрачи най-големия събор на тракийските дружества в местността Бакаджик, край Ямбол. Повечето от жертвите бяха прегазени от стар автобус, пътуващ от хижа "Дружба" към Ямбол. Последният убит е намерен встрани от основната група загинали.  15 души са ранени, 10 от тях са в тежко състояние.

Шофьорът на автобуса и още една тежко пострадала жена бяха приети в „Пирогов". И двамата са в съзнание, предстои да им бъдат направени изследвания. Още една от пострадалите край Ямбол беше транспортирана до София. 31-годишната Шенгюл Яшарова е приета във Военномедицинската академия с черепно-мозъчна травма и фрактура на лицето. Жената е най-тежко пострадалата от 4 ранени при инцидента край Ямбол, които бяха транспортирани в София.

0,29 промила алкохол в кръвта на шофьора на автобуса е показала кръвната проба, съобщи в предаването „Денят" на Дарик комисар Стоян Драгнев, директор на полицията в Ямбол. Той допълни, че все още не е ясно дали това е остатъчен алкохол от употребен вечерта алкохол.

Комисар Драгнев съобщи още, че собственикът на фирмата-превозвач „Ем Си Ай" Слави Славов е задържан за 24 часа и предстои да бъде разпитан.

29 май - петък, ще бъде Ден на национален траур за загиналите в тежката катастрофа в Ямболско.

Как се стигна до трагедията?

Автобусът се е обърнал край връх Бакаджик около 9.20 часа тази сутрин. Според информацията на полицията автобусът не могъл да спре на слизане от върха и помел изкачващите се към Бакаджик хора, тръгнали за традиционното отбелязване на Националния тракийски събор "Спасовден". 

По последни данни загиналите са жители на Ямбол и околните села. Установено е, че 10 от тях са жени. По първоначални данни сред загиналите е и 16-годишно момче. Самоличността на всички загинали вече е установена. Видео от мястото на трагедията вижте ТУК и ТУК

Реакцията на властите

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев каза, че ранените са 10, трима от тях са в по-тежко състояние, като 82-годишна жена е с черепно-мозъчна травма и лекарите се борят за живота й. Той обяви, че засега няма нужда от осигуряване на допълнителни количества кръв за пострадалите и подчерта, че ще бъде осигурено всичко необходимо за лечението им.

От настанените в болницата в Ямбол с опасност за живота са четирима души, съобщи за Дарик директорът на лечебното заведение доктор Борис Чорбаджийски

На мястото на инцидента пристигнаха полицаи от "Охранителна полиция", пожарникари от областното звено, разследващи полицаи, директорът на ОД на МВР комисар Стоян Драгнев, областният управител Николай Георгиев, кметове на общини от областта. В спасителните дейности на място се включиха и екипи на Министерството на извънредните ситуации. Българският Червен кръст също изпрати свой екип, който оказа психологическа помощ на пострадалите и свидетелите на пътния инцидент.

В автобуса "Чавдар-Сетра" са пътували 19 души от Дома за стари хора в Ямбол. Водачът е 60-годишен от Ямбол.

Директорът на ОД на МВР Стоян Драгнев каза пред Дарик, че вероятно поради техническа причина слизащият от върха автобус е помел хората, стекли се за събора "Спасовден".

16 загинаха пометени от стар автобус на Бакаджик България е в траур
netinfo

На снимката: местността Бакаджик, където стана катастрофата

Кметът на Ямбол Георги Славов изрази готовност местните власти да помогнат с каквото могат след инцидента. Той заяви, че има достатъчно екипи, които да оказват медицинска помощ на пострадалите. Колегите на Славов от Сливен, Бургас и Стара Загора са изявили готовност да окажат допълнителна помощ, ако е необходима. Кметът обясни, че мястото на катастрофата е парк, в който се организира, по думите му, най-големият национален събор на тракийските дружества. 

"Според информацията до момента катастрофата е настъпила вследствие на техническа повреда на автобуса. Поради повреда в спирачната система, автобусът е тръгнал назад, преобърнал се е и при преобръщането и търкалянето е причинил жертвите", каза пред журналисти вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем

Какво предприе премиерът?

По разпореждане на премиера Сергей Станишев към мястото на инцидента бе изпратен реанимационен екип на Правителствена болница. Два реанимобила от "Спешна помощ" на Военномедицинска академия - София бяха ангажирани за транпортирането на най-тежко пострадалите към столицата. В болница "Лозенец" ще бъде лекувана пациентка със счупени таз, крак, ръка и нос и с множество рани по лицето, а в институт "Пирогов" - двама от пострадалите, жена с множество разкъсни рани на главата и шофьорът на автобуса.

Станишев прекрати посещението си във Варна и отпътува към мястото на инцидента. Премиерът изрази съболезнованията си на близките и роднините на загиналите. При срещата си с пострадалите в болницата "Св. Пантелеймон" той констатира, че медицинските екипи са действали незабавно и в пълен синхрон. По думите на Станишев, следствието трябва да направи своите изводи и да потърси виновника, тъй като най-вероятно става въпрос за технически проблем.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев е разпоредил незабавна проверка на фирмата превозвач и на тази, която е осъществила техническия преглед на автобуса.

Президентът Георги Първанов се срещна с близки на жертвите край Ямбол и посети в болница ранените. Той определи като добре координирани и навременни действията на полицията, Спешна помощ и "Гражданска защита".

Министерски съвет обяви национален траур на 29 май. Правителството ще обсъди и по-какъв начин държавата да подпомогне семействата на загиналите и пострадалите. Ще бъдат отменени всички предизборни прояви, заяви Таня Джаджева, шеф на пресцентъра на МС.

16 загинаха пометени от стар автобус на Бакаджик България е в траур
netinfo

За автобуса

Автобусът, който премаза 16 души, е преминал технически преглед на 12 май в град Елхово, съобщи пред Дарик инспектор Красимир Костов от КАТ - Пътна полиция. Превозното средство е на 20 години.

Автобусът е бил технически изправен, каза за Дарик и Продан Проданов, управител на фирма за периодични технически прегледи "Великов, Савов и Ко" ООД в Елхово: "Той е минал на проверка, проверено е всичко, което е било необходимо, технически е изправен. Ако не беше технически годен, той нямаше да бъде пуснат, щеше да бъде спрян". На въпрос не е ли притеснителен фактът, че превозното средство е на 20 г., той отговори: "След като е регистриран, има право да работи. Аз също карам автомобил, който е на 20 години и технически годен".

Автобусът е собственост на превозваческата фирма NCI. Тя има лиценз за вътрешни превози, съобщиха от ИА "Автомобилна администрация". Фирмата притежава само три автобуса, като два от тях изпълняват специализирани превози и не возят по автобусни линии, а третият оперира в град Стралджа, дневно има два курса - в 8.50 и 15.00 часа. Собственик на фирмата е Слави Славов. Лиценз на фирмата е издаден през 2008 година и е валиден за вътрешни превози до 2013 година. Изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" Володя Киров заяви, че разпоредил проверка на автобусната фирма и на сервиза, извършил техническия преглед.

Водачът на автобуса е професионален шофьор, заяви Слави Славов, собственик на фирмата, извършила превоза. Водачът е с фамилия Димов и се е пенсионирал преди две години от автобусна фирма, където също е извършвал превози. Собственикът на NCI поднесе съболезнованията си на семействата на загиналите и допълни, че това е първи такъв инцидент в компанията му. Савов потвърди, че автобусът е бил нает от старчески дом в Ямбол и допълни, че шофьорът е бил назначен само за конкретния повод. Собственикът на фирмата вече е ангажирал адвокат, който да го защитава.

"Много съм объркан, нямам никаква представа какво е станало, бях на друга екскурзия в Стара Загора. Щом автобусът е минал преглед, значи е в изправност. От сутринта се опитвам да се свърже с шофьора, но телефонът му дава свободно и никой не вдига. Откакто е минал преглед, автобусът не е вървял. Доколкото знам е правил някаква маневра, необяснимо е за мен от място автобус да тръгне със скорост, която да помете хората", обясни собственикът на фирмата, чийто автобус прегази 16 човека. 

Очевидецът

73-годишният очевидец Матей Георгиев обвини в ефира на Дарик общината и полицията, тъй като, по думите му, в местността е забранено изкачването на товарни коли и автобуси по тесния път, който води към върха. Според Матей Георгиев е трябвало да има бариера, която да спира превозните средства и да пропуска само хората.

Реакцията на МВР

Генералният секретар на МВР Павлин Димитров обяви пред Дарик, че загиналите са предимно възрастни хора над 60-годишна възраст, и отрече информацията, че при инцидента има загинал полицай, но поясни, че има полицай, който в опита си да спаси две жени, пострадал, но е прегледан в болница и е освободен. Полицаят е от Районното управление на МВР-Тунджа, полицейски инспектор в село Чарган, и се казва Димитър Димитров. Генералният секретар на МВР заяви, че ще бъде проверена цялата документация на организаторите на събора.

Много е възможно техническият преглед на автобуса, който причини смъртта на 16 души, да е бил фиктивен. Това каза в предаването „Денят" на Дарик Алекси Стратиев, началник на "Пътна полиция". Той допълни, че нещото, което го притеснява е, че автобусът е бил на паркинг в Ямбол, а прегледът е извършен в Елхово, което е на 50 километра.

16 загинаха пометени от стар автобус на Бакаджик България е в траур
netinfo

Спасителите

Полицейски инспектор Димитър Димитров работи в системата на МВР от 25 години. Пред Дарик той разказа: "Всичко стана много бързо, нямам обяснение. Автобусът се движеше бързо срещу нас, пред мен имаше две жени, изблъсках ги, почувствах удар. Ударен съм от ляво - в рамото, крака. В болницата ми казаха, че нямам счупване на рамото, притеснява ме крака, но дано се оправя. Още със ставането видях няколко трупа. Автобусът беше врязан в гората, хубавото е, че имаше големи дървета, в които да спре, иначе не се знаеше докъде щеше да иде".

Ямбол

Tридневен траур обявиха в община Ямбол. На извънредна сесия, започнала с едноминутно мълчание, общинските съветници от общината, дала най-много жертви в трагичния инцидент на „Бакаджик", решиха 29, 30 и 31 май да бъдат в траур. Отменени бяха всички прояви, посветени на Деня на Ямбол, а празничната програма след 1-ви юни ще бъде редуцирана. Всички разходи по погребенията на загиналите граждани на Ямбол да са за сметка на общинския бюджет, решиха още съветниците. От общо 16 загинали при инцидента, 8 са жители на града.

Войната на пътя у нас ежедневно отнема човешки животи. Това е втората катастрофа с автобус за последните две години и половина, превърнала се в кървава баня. На 7 декември 2006 година тежка катастрофа на моста край град Бяла, Русенско отне живота на 18 души, а 11 бяха ранени.

16 загинаха пометени от стар автобус на Бакаджик България е в траур
netinfo