Българка покори Еверест
Българка покори Еверест / снимки: mountainguides.com

Петя Колчева, адвокат по професия, е първата българка, качила се на най-високия връх на планетата Еверест. Изкачването е станало между 4.30 и 6.00 часа непалско време тази сутрин.

Връхната точка тя е покорила заедно със съпруга си - Камен Колчев. Двамата участвали в изкачването като част от комерсиална американска експедиция. Семейството е било там от 20 март в очакване на подходящ момент за изкачването на върха.

Двамата българи са се включили във втората вълна алпинисти, която е поела към върха в 21.00 часа местно време снощи. В групата, в която са съпрузите, има петима души, всеки придружен от шерпи. Атаката на 8848-метров връх е започнала от към Южния ръб. „Времето е хубаво и всички са добре", съобщава ръководителят на експедицията Ерик Симонсон.

Тв канал "Дискавъри" снима заедно с тази експедиция част от риалитито "Еверест: извън постижимото". Експедицията се води от базовия лагер до върха от Ерик Симонсон. Пред сайта mountainguides.com той казва, че Международната организация на планинските водачи е помогнала на 179 човека от 14 държави да изкачат Еверест от 1991 г. досега. Експедицията, с която е Колчева, е превозила до непалската столица Катманду близо три тона багаж.

Петя Колчева е адвокат, от дълги години се занимава с алпинизъм. В кариерата й на алпинист първия изкачен осемхилядник е Чо Ойо (8201 м), шестия по височина връх на планетата. Съпругът й - Камен Колчев, също запален алпинист, е председател на съвета на директорите на ЕЛАНА финансов холдинг.

Постижението им е регистрирано в сайта International Mauntain Guides.

Българка покори Еверест
netinfo

Името на връх Еверест на тибетски (Джомолунгма) означава Богинята майка на света, а на непалски (Сагарматха) - Високо в небесата. Еверест се намира в Хималаите, на границата между Непал и Китай. Той е най-високият планински връх на Земята с височина 8848,20 м. Наречен е на името на директора на Индийската топографска служба полковник Джордж Еверест, заемал този пост през 1830-1843 г.

Досега най-високата точка на света е била покорявана от девет български мъже. Това са Христо Проданов, който остана завинаги в Хималаите (13-тия човек в света без кислород), Методи Савов, Иван Вълчев, Кирил Досков, Николай Петков /изкачил върха два пъти /, Дойчин Василев, Петко Тотев, Христо Христов /който също загина на Еверест/ и Дойчин Боянов. Предишният опит на наша алпинистка да изкачи Джомолунгма завърши трагично - племенницата на Христо Проданов Мариана Масларова измръзна фатално на 100 метра под върха.