Превърнаха в тоалетна паметника на Хаджи Димитър
Превърнаха в тоалетна паметника на Хаджи Димитър / netinfo
Превърнаха в тоалетна паметника на Хаджи Димитър
18948
Превърнаха в тоалетна паметника на Хаджи Димитър
Превърнаха в тоалетна паметника на Хаджи Димитър
  • Превърнаха в тоалетна паметника на Хаджи Димитър
  • Превърнаха в тоалетна паметника на Хаджи Димитър

Една от светините на Сливен – паметникът на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци е превърнат в тоалетна. Пръв за това алармира пред Дарик пенсионираният учител по изобразително изкуство Борис Дамянов, който е възстановил десетки паметници в областта след посегателствата на вандалите. Дамянов за няколко дни освежи и патинира портиците и барелефите на монумента след съмнения, че те са заливани с киселина.

 

Според твърденията му работници от чистотата са превърнали вътрешното пространство на паметника в тоалетна. Единият от тях, който бил хванат да уринира от реставраторите, сам се върнал да измие с маркуча, след като по случая била информирана Дора Ескидарова, началник отдел „Култура и вероизповедания” към община Сливен.

 

Превърнаха в тоалетна паметника на Хаджи Димитър
netinfo
Паметникът не се поддържа от фирмата за чистота, съобщи общинският съветник Иван Киров,  а от озеленяването. „По начало работниците по чистотата започват работа в такова време, че не могат да ходят там до тоалетна и винаги имат с тях проверител. Ние също сме чистили там без да ни е задължение и намираме изпражнения и много спринцовки. Аз няма да стана денонощен пазач на паметника, няколко пъти сме сменяли разбити катинари, чупят се и буквите, заради метала”, коментира Киров.

 

Паметникът на емблемата на Сливен  - Хаджи Димитър от години е наркоманско сборище, а през септември 2000 година вътре бе открит трупа на дребния наркопласъор и наркоман Мартин. За починалия от свръхдоза си спомни и предстоятелят на катедралния храм „Свети Димитър”, отец Красимир Генов.

Съмнения за използване на паметника като отходно място падат и върху чакащите на тумби делата си пред съдебната палата жители на ромския квартал „Надежда”.

Както вече Дарик радио съобщи на 7 април общинари подозряха вандалски акт върху паметника на Хаджи Димитър и проведоха обследване на паметника в присъствие на репортер на Дарик.

 

Началникът на отдел „Култура и вероизповедания” към Община Сливен Дора Ескидарова изказа съмнение, че портикът на паметника, върху който има барелефи на църквите „Света богородица” и  „Света Петка”, е бил залят с киселина, както и бюстовете на възрожденците около паметника. В интервю за Дарик това съмнение бе потвърдено и от Борис Дамянов, но отречено от директора на Художествената галерия „Димитър Добрович” Светослав Милев, който обяви:

„Тревогата е просто фалшива. Първо на времето оригиналният бронз беше откраднат. Това е нова отливка и основата и е смола, която е била патинирана и вследствие на времето е избеляла. Така, че няма нищо тревожно в случая, жалкото е, че оригиналните отливки бяха откраднати.”

Превърнаха в тоалетна паметника на Хаджи Димитър
netinfo

 

Засегнатите детайли бяха патинирани до Великденските празници, така както обеща и изпълни Дора Ескидарова. Днес ние я открихме в Турция за поредния коментар:

„Може би трябва да поискаме охрана, която да пази паметника и да ги отучим от тоя навик. Много е неприятно и съжалявам, че го научавам от вас, но отношение трябва да вземат отдел Екология”, каза Ескидарова. Началникът на общинския отдел „Екология” Красимира Стойчева бе в отпуск, а служителят, който упражнява прекия контрол върху парковете и градинките, Теодора Иванова потвърди по мобилния телефон пред други служители, че може да ни приеме едва утре.

Централния градски площад на Сливен с паметника на Хаджи Димитър е честа арена на чествания в присъствие на официални лица и добре, че те не могат да помиришат тоалетната миризма докато поднасят венците си, просто, защото не влизат отзад.

Вчера от същия площад тържествено бе изпратена мироопазваща рота за Босна и Херцеговина.

 

Превърнаха в тоалетна паметника на Хаджи Димитър
netinfo
Напоследък като че ли над паметника на Хаджията тегне прокоба. В действителност преди години той бе опоскан от търговци на метал и после нееднократно реставриран  и освежаван.


А на 20 февруари Гражданска защита спаси сливенската светиня и фигурата на Хаджи Димитър от грозния напън на силната бора, която стовари дърво върху паметника.
А днес заснехме и счупена женска статуя в градинката под храма „Свети Димитър”.